Incidentele pe munte s-au ținut lanț în acest weekend. Salvamontiștii au fost solicitați la peste 20 de intervenții de urgență, în urma accidentărilor montane. În 3 cazuri a fost nevoie de elicopterul SMURD. Au fost însă și situații în care turiștii au cerut să fie luați cu elicopterul doar pentru că erau obosiți.
A fost nevoie de intervenția unui elicopter SMURD pentru a prelua o victimă din Munții Făgăraș, în apropiere de Cascada Sărata. Zona este greu accesibilă, drept urmare victima a fost recuperată cu ajutorul unui troliu și transportată ulterior la spital. Este vorba despre o femeie de 50 de ani, din Baia Mare, care a căzut și a suferit o entorsă la un picior.
O altă intervenție a avut loc tot în munții Făgăraș, unde o femeie a căzut și s-a lovit la spate. Și în cazul ei a fost nevoie de intervenția unui elicopter SMURD. În doar 24 de ore, salvamontiștii din întreaga țară au avut 22 de astfel de misiuni.
„6 livrate la ambulanță, 3 au avut nevoie de intervenția elicopterului SMURD. Foarte mulți oameni care n-au avut treabă cu muntele își asumă niște excursii, niște ture care sunt mult peste posibilitățile lor și bineînțeles că ajung la noi”, a declarat la Dg24 Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.
Salvamontiștii vin cu o serie de recomandări pentru cei care pornesc în drumeții pe munte.
„Să păstreze o marjă de siguranță, adică să-ți alegi o tură mai ușoară decât crezi tu că poți face, tocmai pentru a nu avea probleme și a nu ajunge la serviciile de siguranță. (...) Vreau să vă spun că am avut cazuri hilare în care ni s-a spus foarte clar că la ei trebuie să se vină cu elicopterul, ceea ce nu se întâmplă pentru oboseală, sau în a doua parte a zilei, atunci când obosești, apare neatenția, tot din cauza oboselii și atunci se petrec lucrurile care s-au petrecut și ieri”, a spus Sănduloiu.
Foarte important este echipamentul atunci când pornim în drumeție pe munte, iar din rucsac nu trebuie să lipsească mancarea și o trusă medicală.
Editor : Luana Pavaluca