România și Polonia, bătălia pentru contractele militare

Data actualizării: Data publicării:
tbt-605x

Bătălia dintre companiile americane şi europene pentru contractele armatei devine tot mai accentuată în Polonia, unde mai multe programe importante de înzestrare au fost lansate, subiectul fiind abordat, într-o discuţie telefonică ce a avut loc recent între preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, potrivit publicaţiei online poloneze defence24.pl, relatează News.ro

În România, bătălia pentru contractele de înzestrare este în plină desfăşurare, cu participarea aceloraşi mari companii americane şi europene.

Potrivit unei informări oficiale a Cancelariei Prezidenţiale poloneze, preşedintele Andrzej Duda şi preşedintele francez Emmanuel Macron au avut o conversaţie telefonică de aproximativ o oră, timp în care au discutat despre situaţia licitaţiilor pentru modernizarea armatei poloneze în care sunt implicate şi se află în diferite etape ale procedurilor de selecţie şi companii franceze.

Pe lângă stadiul actual al licitaţiilor anterioare, cei doi preşedinţii au discutat, de asemenea, şi despre ofertele companiilor franceze din cadrul celor mai recente licitaţii destinate modernizării armatei poloneze.

În acest context, preşedinţii au subliniat importanţa comunicării între cele două ţări, în vederea evitării tensiunilor legate de lipsa de comunicare.

Companiile franceze sunt interesate, printre altele, de programe precum sistemul "Narew", de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune.

În februarie, departamentul polonez responsabil cu achiziţia de echipamente militare (PGZ) a semnat un acord cu compania europeană (franco-britanică) MBDA privind cooperarea în domeniul tehnologiei rachetelor.

Domeniul principal este cooperarea în cadrul programului Narew, însă domeniul de aplicare al acordului include şi alte sisteme de armament.

Soluţii pentru "Narew" sunt, de asemenea, oferite de francezii de la Thales. Atât compania franceză MBDA, cât şi MBDA UK şi-au manifestat interesul de a participa la program.

Un alt mare contract vizează modernizarea marinei poloneze. Grupul Naval Francez (fostul DCNS) oferă diferite echipamente de luptă navale în cadrul programelor de modernizare a marinei, inclusiv proiectul submarinului "Orka" sau unitatea de apărare antiaeriană de coastă "Miecznik".

Aceste prime unităţi sunt propuse împreună cu rachetele de croazieră navală NCM.

Francezii ar putea fi interesaţi şi de alte programe viitoare ale Poloniei, precum cel de elicoptere pentru forţele speciale şi pentru marina poloneză.

Un consorţiu format din Airbus şi o firmă poloneză participă la licitaţia pentru achiziţionarea de elicoptere ASW (Anti-Submarine-Warfare) cu capacităţi SAR (Search-And-Rescue) pentru marină şi CSAR (Combat Search-And-Rescue) pentru forţele speciale.

Elicopterele H225M Caracal ar putea fi de asemenea, în ofertă, însă această informaţie nu a fost confirmată, potrivit portalului polonez din domeniul apărării.

Airbus ar putea propune elicopterele de atac Tiger în programul de elicoptere de atac "Kruk".

În plus, companiile franceze, inclusiv Thales, au manifestat interes pentru participarea la programul polonez pentru construirea unui sistem de recunoaştere prin satelit.

Companiile franceze de profil au oferte şi în cadrul altor programe de achiziţii. Compania MBDA a propus un sistemul antitanc MMP, în cadrul unui dialog tehnic, parte a programului antitanc "Karabela".

Industria franceză ar putea oferi, de asemenea, sisteme de recunoaştere, observare sau comunicare. De asemenea, Parisul ar putea oferi muniţii antitanc pentru tancurile Leopard 2 sau pentru obuzierele de 155 mm.

Ministerul polonez al Apărării a anunţat că ar putea fi interesat să se alăture proiectului tancului de generaţie următoare, cunoscut sub numele de Leopard 3, dezvoltat în cooperare de către companii germane şi franceze.

Intensificarea prezenţei companiilor europene în Polonia vine în contextul discuţiilor tot mai dificile între Varşovia şi grupul american Raytheon pentru achiziţionarea a opt sisteme de rachete Patriot.

Iniţial, guvernul polonez se aştepta ca până la sfârşitul lui 2017 să semneze un contract de 7,6 miliarde de dolari cu Raytheon, însă o persoană apropiată discuţiilor a declarat recent că termenul nu mai pare realist, din cauza unor divergenţe între părţi.

Polonia este deja unul dintre cele cinci state membre NATO care îndeplinesc ţinta de cheltuieli pentru apărare fixată de alianţă, de 2% din PIB, şi intenţionează să crească procentul la 2,5% din PIB până în 2030, în cazul în care creşterea economică va rămâne pozitivă.

Acest lucru va însemna aproape o dublare a bugetului anual real, ce ar urma să ajungă la 21,5 miliarde de dolari.

Printre achiziţiile noi planificate, Varşovia intenţionează să cumpere două escadroane de avioane de luptă F-35, produse de Lockheed Martin, care costă cel puţin 100 de milioane fiecare.

În România, ministrul Apărării a anunţat recent trei contracte de înzestrare a Armatei, toate cu companii americane: rachete Patriot de la Raytheon, elicoptere de atac cu Bell Helicopter şi vehicule blindate cu General Dynamics. 

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va efectua o vizită în România pe 24 august, pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lucruri mai puțin știute despre Călin Georgescu. Din ce familie provine și câți copii are
Digi FM
Ce avere are Călin Georgescu. Cât a câștigat lunar din jobul lui de profesor în Pitești
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Hugh Grant, fericit alături de soția sa cu 23 de ani mai tânără. Anna, în rochie mini, a fost în prim-plan pe...
Adevarul
Ce spunea Călin Georgescu pentru organul de propagandă al lui Putin: „Șansa României este înțelepciunea...
Newsweek
Cum pot fi înghețate pensiile după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile? Indexarea, anulată
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Cum reacționează un câine atunci când e certat de stăpân pentru năzbâtia făcută. Imaginile sunt virale
Film Now
Ce fel de relație există astăzi între Arnold Schwarzenegger și fosta sa amantă, Mildred Baena. Cei doi au...
UTV
Adele isi incheie rezidenta din Las Vegas in lacrimi: „Nu stiu cand voi urca din nou pe scena”