Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia cer prelungirea interdicției pentru exportul de cereale din Ucraina. Miniștrii Agriculturii din cele 5 țări au semnat o declarație în care cer ca pe listă să poată fi introduse și alte produse agricole.
Declarația a fost semnată la o întâlnire la care au participat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, omologii săi din Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. La reuniunea de la Varșovia a fost prezent și premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.
Tema principală a reuniunii a vizat situația de pe piețele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și măsurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE și țările candidate. Participanții au căutat o abordare comună pentru problemele cu care se confruntă fermierii din cadrul acestor state, ce va fi prezentată și susținută în următorul Consiliu AgriFish, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.
„Suntem hotărâți să-i sprijinim pe fermierii noștri să își valorifice corect producția și rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectați de războiul din Ucraina, la fel cum au fost afectați și fermierii din statele din apropierea conflictului. Am încredere că împreună vom putea să ne susținem punctul de vedere în fața colegilor din celelalte state și în fața Comisiei, iar decizia va fi cea corectă pentru viitorul agriculturii europene și pentru securitatea alimentară a întregii Uniuni”, a spus Barbu.
Miniștrii au semnat o declarație comună privind necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui originare din Ucraina. Ei au propus de asemenea ca lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare decât cerealele și semințele oleaginoase.
Editor : M.B.