Video România se pregătește în eventualitatea unui mare cutremur. Ce planuri se fac în spitale și primării

Data actualizării: Data publicării:
Seismological device for measuring earthquakes. Seismological activity lines on the sheet of measuring paper. Earthquake wave on
Fiecare clădire publică va avea o schiță similară planului de evacuare în caz de incendiu. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

România se pregătește pentru marele cutremur. Spitalele, primăriile și alte instituții publice vor fi obligate să facă un plan de acțiune în cazul unui seism puternic, pe care să îl afișeze la vedere, după modelul planului de evacuare în caz de incendiu. Obligația este prevăzută momentan într-un proiect de lege.

Planul de urgență în caz de cutremur ar putea conține proiectul clădirii și informații despre pereții de rezistență, dar și locurile unde oamenii s-ar putea adăposti. Acesta ar putea fi obligatoriu în toate instituțiile publice indiferent dacă au fost expertizate cu grad de risc seismic sau nu. Printre ele se numără spitalele, primăriile, dar și universitățile de stat.

Irineu Darău, inițiatorul proiectului de lege: Respectivul conductor de unitate trebuie să decidă cum și împreună cu cine elaborează proceduri clare pentru evitarea pagubelor asupra persoanelor.

Fiecare clădire publică va avea o schiță similară planului de evacuare în caz de incendiu. Managerii unităților medicale spun că angajații spitalelor au o responsabilitate uriașă în caz de seism.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: Dincolo de grija pe care trebuie să o ai față de propria ta persoană într-un spital trebuie să ai grija pacientului care poate să fie imobilizat la pat, dependent de oxigen. Dacă la un incendiu putem să facem un instructaj și o simulare de incendiu, atunci când vorbim de un cutremur, vorbim de mărimea cutremurului și impactul care poate fi cuantifcat mai dificil.

De cealaltă parte, experții în seisme susțin că există destulă legislație, dar ceea ce lipsește este educația.

Matei Sumbasacu, inginer specializat în cutremure: Este nevoie de expertiză tehnică la nivelul clădirii și la nivelul oamenilor din respectiva clădire și atunci dezideratele sunt evident bune, dar sunt mai greu de pus în practică. Exerciții de alarmare, planuri ale comunității și nu în ultimul rând fiecare ne putem informa.

Proiectul de lege se află deocamdată pe masa Senatului. Pentru a fi pus în practică trebuie aprobat și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri