România primește 1,5 miliarde de euro de la UE pentru pagubele create de inundații. Cât s-a alocat pentru celelalte țări afectate

Data publicării:
foto gettyimages credit DANIEL MIHAILESCU inundatii ro,
Inundații în România. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP) (Photo by DANIEL MIHAILESCU/AFP via Getty Images)

România va primi 1,5 miliarde de euro din Fondul de coeziune al Uniunii Europene pentru a sprijini refacerea infrastructurii şi a gospodăriilor distruse de inundaţii. Suma face parte din cele 10 miliarde pe care Comisia Europeană le va împărți celor cinci țări afectate de către furtuna Boris, anunțate deja de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„România va primi 1,5 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru a sprijini refacerea infrastructurii şi a gospodăriilor distruse de inundaţii”, a scris, vineri seară, pe Facebook, șeful Senatului, Nicolae Ciucă

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi, la Wroclaw, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală afectate de inundaţii, inclusiv România, informează AFP, citată de News.ro.

„La prima vedere, este posibil să se mobilizeze 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune pentru ţările afectate. Acesta este un răspuns de urgenţă”, a declarat Von der Leyen după o întâlnire cu şefii de guvern din Polonia, Cehia, Austria şi Slovacia.

„Vremurile extraordinare cer măsuri extraordinare”, a explicat ea presei, alături de şefii de guvern din Polonia (Donald Tusk), Republica Cehă (Petr Fiala), Slovacia (Robert Fico) şi Austria (Karl Nehammer). „Jumătate din aceste zece miliarde vor merge către Polonia”, a declarat Donald Tusk în cursul serii.

Şeful Guvernului ceh a vorbit despre „veşti bune” şi despre două miliarde de euro pentru ţara sa, în timp ce cancelarul austriac a menţionat cifra de 500 de milioane de euro pentru Austria. Acum au venit și cifrele pentru România.

Premierul României Marcel Ciolacu nu a fost prezent la reuniune deoarece se afla într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Furtuna Boris a adus, săptămâna trecută, vânt violent, ploi abundente şi inundaţii care au provocat moartea a 24 de persoane în Cehia (5), Austria (5), Polonia (7) şi România (7).

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri