România nu va lua vaccinul anti-COVID dezvoltat de ruși. Klaus Iohannis: Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat
Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că "nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID" anunțat de Rusia. "În acest moment nu există un vaccin anti-COVID aprobat în Uniunea Europeană".
"România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat", a declarat șeful statului.
Anunțul șefului statului a fost făcut în contextul în care Rusia a anunțat marți că a înregistrat primul vaccin anti-COVID, veste care a ridicat multe semne de întrebare în rândul comunității experților internaționali din Sănătate.
"Este important pentru români să știe că în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor apropiat să beneficiem de un vaccin COVID-19. România este parte din acest efort și s-a înscris în prima etapă pentru 10 milioane de doze, atunci când primul vaccin va fi disponibil în UE. Dar la acest moment în care discutăm nu există un vaccine aprobat în UE", a declarat Klaus Iohannis.
Marți, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că țara sa a înregistrat primul vaccin anti-COVID, afirmând că printre cei deja imunizați este şi una dintre fiicele sale. Săptămâna trecută, presa la Moscova spunea că autorităţile pregătesc vaccinarea în masă a populaţiei, după ce testele clinice s-au încheiat. Medicii și profesorii vor fi primii imunizați, chiar din această lună. Este vorba despre același vaccin la care o știre recentă susținea că elita rusească - oameni de afaceri și politicieni - ar fi avut acces încă din luna aprilie, din faza experimentală.
Vestea a fost primită însă cu scepticism de comunitatea experților internaționali în Sănătate, aceștia subliniind că „orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”. În replică, ministrul rus al Sănătății a declarat că aceste critici sunt nefondate.