Rogozin, reacție dură după ce România i-a interzis tranzitul aerian: „Așteptați răspuns, nemernicilor”
Data actualizării: Data publicării:
Vicepremeirul rus Dmitri Rogozin a comentat decizia autorităților române de a interzice aeronavei în care se afla oficialul rus să tranziteze spațiul aerian al României, relatează Deschide.md.
„Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsc. Așteptați răspuns, nemernicilor”, a scris Rogozin pe contul său de Twitter.
Ministerul Afacerilor Externe de la București a confirmat faptul că i-au interzis lui Dmitri Rogozin să intre în spațiul aerian românesc.
Aeronava S7, în care se afla Rogozin, a aterizat la Minsk, pentru a fi alimentată cu combustibil.
Potrivit Deschide.md, Dmitri Rogozin a declarat pentru agenția TASS că „în timpul zborului, dispeceratul Român de la București a luat legătură cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor și pentru a se convinge că la bordul avionului se află delegația rusă și liderul ei. După aceasta am fost anunțați că ne este interzis să intrăm în spațiul aerian al României. Piloții au luat legătura cu Budapesta și am cerut ca eu, împreună cu delegația, să coborâm în capitala Ungariei, avionul să plece în Moldova, iar în privința delagației urma să se clarifice Ministerul de Externe al Rusiei. Totodată, piloții au vrut să se înțeleagă să alimenteze avionul în Budapesta, însă Ungaria a refuzat să ne lase să aterizăm la Budapesta”.
Oficialul rus ar fi trebuit să aterizeze pe Aeroportul Internațional din Chișinău în jurul orei 15:00, fiind invitat de președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la debutul minisiunii de menținere a păcii pe Nistru.
La ora 12:00, pe Aeroportul Internațional din Chișinău a avut loc o acțiune de protest, la care au luat parte Mișcarea Civică unionistă Tinerii Moldovei, Asociația ODIP și veterani ai războiului de pe Nistru din 1992. Protestatarii voiau să împiedice accesul vicepremierului rus pe teritoriul Republicii Moldova. Veteranii, arborând steagul României și al Uniunii Europene, au afișat mesajul: „Rogozin, criminal de război”.
Dmitri Rogozin este unul dintre cei mai antipatizați oficiali ruși la Chișinău.
În mai 2014, vicepremierul rus a fost inclus pe lista cu sancţiuni vizând oficialii ruşi impuse de UE ca retaliere la anexarea Crimeei de către Moscova. Printre sancţiunile adoptate se numără şi interzicerea tranzitării spaţiului aerian ale ţărilor membre.
Pe internet circulă de săptămâna trecută o petiție, lansată de unul dintre experții IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi, pentru declararea lui Rogozin – numit „sponsor al separatismului” și „susținător deschis al răbzboiului hibrid” - persona non grata în Republica Moldova.
Nu este prima oară când se cere să-i fie impusă o interdicție pe viață vicepremierului rus. La Chișinău, a devenit deja o tradiție ca Dmitri Rogozin - abundent în declarații belicoase și ofensatoare la adresa Republicii Moldova și pasionat de a fi fotografiat alături de arme Kalașnikov și tancuri sovietice - să fie primit pe Aeroport cu acțiuni de protest.
În august 2014, Rogozin avea programată o întâlnire la Chișinău cu ministrul de atunci al Economiei, actual președinte al Parlamentului, Andrian Candu. Vicepremierul venea însoțit de reprezentanţi ai Serviciului Fitosanitar, Ministerului Economiei, Serviciului Vamal, dar şi ai Ministerului Culturii de la Moscova. Ulterior, aceștia urmau să se deplaseze la Tiraspol, pe fâșia separatistă din stânga Nistrului. Tinerii din Partidul Liberal aveau să îl întâmpine pe Aeroport pe Dmitri Rogozin cu struguri (referire la embargoul rus impus Republicii Moldova), pistoale de jucărie (simbol al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei) şi votcă, antagonic tradiţiei româneşti de a oferi musafirilor pâine şi sare.
În același an, în mai, Dmitri Rogozin, aflându-se la bordul unui avion care se deplasa Tiraspol spre Rusia, a fost întors din drum şi a aterizat pe Aeroportul din Chişinău. Oficialul rus avea următoarea misiune: să se întoarcă la Moscova cu listele de semnături ale persoanelor care susţineau alipirea regiunii transnistrene la Rusia, peste 185.000 de semnături. Autoritățile de la Chişinău i-au confiscat atunci din avion aproximativ 30.000 de semnături, Rogozin reuşind să se întoarcă în Rusia doar cu 155.000 de semnături.