Rezerva de apă a României este mai mică decât anul trecut, dar poate asigura necesarul pentru toţi beneficiarii

Data publicării:
barca pe raul olt
Foto: ISU Olt

Rezerva de apă a României, deşi mai mică decât anul trecut, poate satisface necesarul pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursele de apă de suprafaţă, dă asigurări Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).

Potrivit unei postări pe Facebook a instituţiei, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 70%, cu 10% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar volumul de apă este de 3 miliarde de metri cubi, faţă de 3,5 miliarde de metri cubi de apă cât era în martie 2023, relatează Agerpres.

„Rezerva de apă, deşi mai mică decât anul trecut, poate satisface necesarul pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursele de apă de suprafaţă. Diferenţele de valori provin în principal din cauza faptului că iarna 2022 - 2023 a fost mai bogată în zăpadă şi aport mare de precipitaţii decât iarna 2024. Comparativ, dacă anul trecut (ianuarie - februarie 2023), echivalentul apei în stratul de zăpadă era de 650 milioane de metri cubi de apă, în acest an (februarie 2024), acesta nu depăşea 200 milioane de metri cubi de apă. Mai mult, abundenţa precipitaţiilor din perioada 2022 - 2023 este explicată de specialiştii noştri prin faptul că regimul termic sever şi lipsa precipitaţiilor din vara 2022 au favorizat evaporarea unei cantităţi mari de apă în atmosferă şi formarea unor cicloane mediteraneene. Acestea au avut ca rezultat o iarnă bogată din punct de vedere hidrologic, mai notează Apele Române.

Conform ANAR, refacerea rezervelor de apă din principalele 12 lacuri de importanţă majoră, cu preponderenţă energetică şi de alimentare cu apă, este condiţionată de regimul precipitaţiilor. În administrarea Apelor Române sunt trei lacuri: Siriu, Râuşor şi Pecineagu, iar celelalte aparţin Hidroelectrica. Celor 12 lacuri se adaugă până la alte 40, cu folosinţă complexă, care constituie rezerva de apă strategică a României.

„Specialiştii noştri exploatează continuu lacurile din administrare şi iau măsuri de stocare a apei în vederea furnizării necesarului de apă cu prioritate pentru populaţie, dar şi pentru producerea energiei electrice. La această oră, nu se înregistrează secţiuni sub debitul minim necesar, precizează ANAR.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este Makaveli, care este numele real al interlopului TikTok. Are un...
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
Adevarul
Angajații la stat care primesc 15% la salariu. „Mărirea începe cu data adoptării în Consiliul Local”
Newsweek
Bucura Oprescu rămâne ministru. În ce lună cresc pensiile? Ce se întâmplă cu Mica Recalculare?
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...