Membrii comisiei de bacalaureat din Mehedinți opreau camerele de supraveghere ca să le dea candidaților subiectele rezolvate sau ca să-i ajute să le rezolve, apoi le porneau din nou, au stabilit procurorii DIICOT după un an de anchetă.
Anchetatorii au descoperit că este vorba despre un grup infracțional organizat, format din inspectori școlari.
Opt persoane au fost aduse la audieri, iar la percheziții, DIICOT a ridicat telefoane, documente și sume mari de bani.
Procurorii și polițiștii au făcut ieri nouă percheziții domiciliare în Mehedinți în acest dosar care vizează fapte de constituire a unui grup infracțional organizat, perturbarea funcționării sistemelor informatice, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și omisiunea sesizării.
DIICOT a stabilit că în 2022, în Mehedinți s-a constituit un grup infracțional organizat, în scopul fraudării examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2022.
Astfel, pe parcursul celor trei zile de examinare, mai mulți membri ai comisiei – inspectori școlari și inspectorul școlar general de atunci au obținut sume de bani de la cei care au susținut examenul pentru a le da răspunsurile la subiecte, potrivit DIICOT. Când a început examenul au oprit sistemul de supraveghere și l-au repornit după ce candidații au copiat rezultatele.
Așa au rezultat 140 de lucrări identice, ceea ce creat suspiciuni.
La perchezițiile de ieri, au fost ridicate laptopuri, telefoane mobile, 10.000 euro.
Inspectorul de la resurse umane a fost reținut pentru 24 de ore, iar azi va fi dus la instanță cu propunere de arestare preventivă. Față de alți cinci inspectori s-a luat măsura controlului judiciar.
Editor : G.M.