Regizorul Dan Necșulea, unul dintre realizatorii de prim plan ai programelor Televiziunii Române, a murit. Programe in memoriam la TVR

Data actualizării: Data publicării:
dan necsulea foto APTR bw
Dan Necșulea. Foto: Facebook/APTR

Regizorul Dan Necşulea a încetat din viață luni, 2 septembrie, la vârsta de 82 de ani. Cineast înzestrat, Dan Necşulea se numără printre cei mai apreciaţi regizori care au scris istorie în teatrul și filmul de televiziune. Arhiva de aur a Televiziunii Române păstrează peste 100 filme, documentare şi seriale semnate de regretatul regizor.

"A plecat spre cer regizorul DAN NECSULEA, unul dintre cei mai talentați și apreciați teleaști ai României pre și post decembriste. Personalitate proteică, lasă în urmă excepționale filme de lung metraj și piese de teatru în studio. Ctitor pasionat, a întemeiat Studioul de Film al TVR sub egida căruia cineaști de marcă au semnat producții memorabile, de la Mircea Veroiu la Dan Pița și Nicolae Mărgineanu. Spirit generos într-o lume a concurenței feroce și neloaiale, a înființat Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România care vreme de aproape un sfert de secol a organizat pentru breasla teleaștilor presigiosul concurs al Premiilor Naționale de Televiziune . Realizator sau producător de documentare și seriale premiate în țară și în străinătate, a fost fără îndoială unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai televiziunii publice. Acum, când nu mai este printre noi, privind în urmă, putem afirma că Dan Necșulea nu a avut egal în generația lui de creatori si manageri de televiziune.

Dumnezeu să îl odihnească în Lumina Lui. Condoleanțe și întreaga mea compasiune minunatei sale soții și parteneră de proiecte, doamna Lucia Hossu Longin, precum și întregii familii”, a comentat Manuela Cernat, scriitoare, scenaristă, critic de film și profesor.

Dan Necșulea a fost președintele Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România. În Filmoteca TVR numeroase filme și piese de teatru îi poartă semnătura. A fost unul din creatorii programelor pentru care televiziunea a fost o mare pasiune slujită cu prețul sacrificiului de sine, a comentat și jurnalista TV Marilena Rotaru.

Televiziunea Română regretă dispariţia respectatului cineast Dan Necşulea (1942 -2024), regizor, scenarist şi producător şi îi aduce un respectuos omagiu prin difuzarea unor programe dedicate personalităţii sale marcante în teatrul și filmul de televiziune, se arată pe site-ul TVR.

TVR Cultural a programat miercuri, 4 septembrie, de la ora 22:00, spectacolul „Stâlpii societăţii”, de Henrik Ibsen, adaptat şi ecranizat în anul 1988 de către regizorul Dan Necşulea. Din distribuţie fac parte câteva dintre cele mai mari nume ale scenei româneşti: Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Irina Petrescu, Mariana Buruiană, Traian Stănescu, Gheorghe Cozorici, Marcel Iureş, Virgil Ogăşanu, Constantin Dinulescu, Matei Gheorghiu, Marian Hudac, Alfred Demetriu, Zoe Muscan, Agata Nicolau – Iliescu, Violeta Berbiuc.

Curajoasă incizie în societatea românească postdecembristă, dominată de clanuri, violenţă şi cruzime, lungmetrajul „Tandreţea lăcustelor” (2002) va fi difuzat la TVR 2, duminică, 7 septembrie, de la ora 22:00. Scenariul este semnat de Eugen Pretorian, iar din distribuţie fac parte actorii Victor Rebengiuc, Dorina Lazăr, Mircea Albulescu, Costel Constantin, Mitică Popescu, Șerban Ionescu, Valentin Teodosiu, Traian Stănescu, Sanda Toma, Lamia Beligan, Marius Bodochi, Dana Dembinski, Alfred Demetriu, Emilia Dobrin, Camelia Maxim şi Bogdan Muşatescu.

Pentru cei care doresc să își ia rămas bun de la regizorul Dan Necșulea, la Biserica Icoanei va avea loc miercuri, 4 septembrie, ora 11.00, slujba de înmormântare. Înmormântarea va fi apoi la cimitirul Ghencea 2-civil.

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...