Marcel Vela a declarat luni că, prin reforma care va avea loc la Ministerul de Interne, se urmăreşte eficientizarea instituţiei, astfel încât cetăţenii să simtă că instituţia este alături de ei, iar cota de apreciere să crească de la 30% la „cât mai mult”.
„Am aşteptări bune”, a spus ministrul de Interne.
El a adăugat că Jandarmeria este de acord să copieze modelul Poliţiei de Frontieră, să existe o comandă regională care să aibă în subordine mai multe inspectorate, astfel încât să fie mai eficientă comunicarea.
„Pentru minister va fi bine, se reduc anumite posturi de conducere cu salarii foarte mari, aşa că pot să rămână bani pentru dotarea poliţiştilor şi pentru modernizare.
Am discutat de o programare bugetară, fiecare minister trebuie să faca propuneri, noi să le analizăm. Este foarte greu să se comunice cu 40 de directori economici.
Suntem organizaţi dupa reforma din 1968”, a conchis Marcel Vela.
În Ministerul de Interne mocnește revolta
Sindicatele îl acuză pe ministru că vrea să facă schimbări pe care nu le-a discutat cu reprezentanții angajaților.
De cealaltă parte, Marcel Vela spune că urmează să aibă aceste discuții, în următoarele patru zile. Șefii fiecărei structuri a MAI sunt așteptați să vină cu propuneri de restructurare și îmbunătățire a activității.
Ministrul spune că este nevoie de reformă pentru că multe atribuții se suprapun, de exemplu cele ale Jandarmeriei cu cele ale Poliției. Vrea să schimbe și imaginea Poliției naționale care acum seamănă prea mult cu Poliția Locală. Iar pentru instituția din subordinea primăriilor are în vedere o nouă misiune: paza școlilor.
Marcel Vela: „O dată pentru ca în mentalul colectiv să fie delimitată Poliția Locală de cea națională. Sunt multe atribuții care se suprapun. Și atunci ar fi corect ca să ne delimităm de Poliția Locală, Poliția Națională. Confuzie legată de, eu știu, uniformele polițiștilor locali care sunt aproape izbitor de asemănătoare cu Poliția Națională. Pe lângă toate acestea, un polițist de la MAI are un salariu de 3.000 de lei, de exemplu, și un polițist local, care face mult mai puține lucruri, are 7.000 - 8.000 de lei.
Nu sunt, de exemplu, pentru desființarea Poliției Locale, ca să precizez din start. Este nevoie de poliție locală, o spun și ca fost primar, 12 ani, la Caransebeș... Dimpotrivă, chiar aș dori să propun asociației orașelor și municipiilor modificarea actului normativ care acum prevede ca la o mie de locuitori să fie angajat un polițist local să extindem, ca să poată fi angajat un polițist local pentru fiecare unitate de învățământ în așa fel încât, într-un parteneriat cu MAI, fie cu Jandarmeria fie cu Poliția, împreună cu Poliția locală a UTA să creăm acele patrule care să asigure siguranța în școli.
Discuțiile ministrului de Interne cu numeroasele sindicate ale polițiștilor se anunță tensionate
O primă demonstrație a avut loc în direct la Digi24. Marcel Vela a avut un schimb dur de replici cu reprezentantul sindicatului Europol, Cosmin Andreica.
Marcel Vela: Dvs sunteti preşedintele unui sindicalt?
Cosmin Andreica: Nu aveţi de unde să ştiţi pentru că, în două luni de când aţi venit, nu aţi avut nicio întâlnire cu noi.
Marcel Vela: Dar vă întreb, lucraţi în MAI, sunteţi poliţist, că spuneţi noi facem, noi dregem..
Cosmin Andreica: Noi, organizaţia sindicală, eu aici reprezint colegii care m-au mandatat să vin cu aceste poziţii
Marcel Vela: Spuneţi poporului unde lucraţi, că lucraţi la o primărie în judeţul Maramureş. Nu sunteţi poliţist!
Cosmin Andreica: Sunteţi prost informat, nu ştiu ce spuneţi, primărie.
Marcel Vela: Spuneţi opiniei publice dacă lucraţi în poliţie.
Cosmin Andreica: Sunt angajat al MAI şi sunt suspedat pentru activităţi sindicale din 2011.
Redactare G.M.