Papa Francisc a făcut şi un gest de reparaţie nesperat faţă de una dintre cele mai discriminate etnii din ţara noastră: a cerut iertare romilor, în numele bisericii.
În vizita sa, de aproape o oră, Papa Francisc a ţinut o scurtă predică celor 3.000 de romi care trăiesc într-un cartier din Blaj. A oferit cadouri sutelor de copii care l-au aşteptat cu sufletul la gură şi i-a binecuvântat.
Sfântul Părinte a fost primit într-o biserică cu mare însemnătate pentru romii din cel mai sărac cartier al Blajului, Barbu Lăutaru. Sărmani, marginalizaţi, dar niciodată abandonaţi de biserică, oamenii au pus mână de la mână şi şi-au construit un loc de rugăciune, în care l-au primit pe cel mai iubit om al creştinătăţii.
Sute de copii l-au aclamat. Iar apoi, i-au cântat.
Reporterul Digi24, discuţie cu un copil:
„Dar ce se întâmplă, pe cine aştepţi?
Pe Papa.
Vine la voi acasă, cum e?
Frumos.
Crezi că o să-l vezi şi o să-ţi facă cu mâna?
Da!!”
Reporterul Digi24, discuţie cu un bărbat:
„Un pic emoţionat, aşteptăm venirea Papei.
Ce înseamnă pentru dvs că o să-l vedeţi?
Este pentru prima oară şi avem emoţii mari”.
„Oriunde vine noi ne bucurăm.
Sunteţi entuziasmat?
Da.
Vine la dvs acasă..
Păi noi socotim că face parte din noi.. „
Momentul care a adus lacrimi pe 1000 de obraji a fost cel al iertării. Cel mai înalt episcop al lumii catolice a cerut iertare romilor, pentru prigoana de secole şi pentru nepăsarea bisericii faţă de soarta lor.
„Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre.
Istoria ne spune că nici creştinii, nici măcar cei catolici, nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta, as vrea să vă cer iertare.
Cer iertare în numele Bisericii Domnului şi vouă, pentru momentele în care, de-a lungul istoriei, v-am discriminat, maltratat, sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră”, a fost mesajul Papei Francisc.
Comunitatea de romi din Blaj numără aproximativ 3.000 de oameni. Sunt oameni sărmani. care încearcă să-şi depăşească condiţia. Muncesc şi îşi trimit copiii la şcoală. Unii dintre ei sunt cunoscuţi în tot Blajul aşa cum este cazul lui Hiriza Francisc, unul dintre cei care au ajutat la ridicarea, în doar 3 luni, a bisericii care l-a avut ca oaspete pe sfântul părinte.
Hiriza Francisc: „Ceva minunat. A fost o ...o mare plăcere si ceva care pe mine m-a scos din... sa ajunga Papa la noi pe strada! Sa ajunga Papa la biserica de la 2 metri de mine. E un lucru de la Dumnezeu! Cred că e sortit!”
„Iar acum vă binecuvântez. Mai întâi însă vă cer o mare favoare: să vă rugaţi pentru mine! Vă mulţumesc!”, le-a mai spus Papa celor care îl aplaudau şi făceau cu mâna.