Poliţiştii Brigăzii Rutiere a Capitalei au organizat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o acţiune pentru verificarea legalităţii efectuării transportului public de persoane în regim taxi, fiind verificare 110 taximetre, iar pentru abaterile descoperite au fost reţinute opt certificate de înmatriculare şi aplicate 51 de amenzi în valoare de 13.650 de lei, scrie News.ro.
Poliţiştii spun că s-a urmărit eliminarea activităţilor ilicite în domeniul taximetriei, verificarea deţinerii documentelor de transport de persoane în regim taxi, verificarea stării tehnice şi impunerea respectării normelor legale care reglementează activitatea de taximetrie.
Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, au fost verificate peste 110 de autoturisme, au fost reţinute 8 certificate de înmatriculare şi au fost aplicate 51 de amenzi, în valoare de 13.650 de lei, pentru abateri de la normele legale care reglementează circulaţia pe drumurile publice şi activitatea de taximetrie.
Dintre acestea, trei amenzi au fost aplicate unor şoferi care nu deţineau autorizaţie taxi valabilă, dispunându-se măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a autoturismului pentru o perioadă de 6 luni, prin reţinerea certificatului şi plăcuţelor de înmatriculare. De asemenea, au fost depistaţi doi şoferi care făceau transport public de persoane în regim taxi, contra cost, având montat dispozitiv contrafăcut prin intermediul căruia acţionau asupra componentelor aparatului de taxi, majorând astfel preţul transportului.
Totodată, în zece cazuri au fost aplicate amenzi pentru şoferii care nu au avut afişat la interior lista de tarife/ecusonul, iar în 12 cazuri taximetriştii au fost sancţionaţi pentru lipsa documentelor pe care trebuie să le deţină la bordul autovehiculului.
Astfel, a fost depistat un bărbat în vârstă de 31 de ani care făcea transport public de persoane în regim de taxi, contra cost fără a deţine autorizaţie taxi eliberată de autoritatea de autorizare. El a fost amendat cu 1.000 de lei şi i-a fost suspendat dreptul de utilizare a autovehiculului pentru o perioadă de 6 luni, prin reţinerea certificatului şi plăcuţelor de înmatriculare. De asemenea, a fost depistat un bărbat în vârstă de 46 de ani care efectua transport public de persoane în regim de taxi, contra cost, având montat dispozitiv contrafăcut prin intermediul căruia acţiona asupra componentelor aparatului de taxi, majorând astfel preţul transportului. El nu a eliberat bon fiscal la finalul cursei şi nu a avut afişat în interior la loc vizibil ecusonul cu fotografia şi numele. Acesta a fost amendat cu 2.500 de lei.
Poliţiştii le recomandă celor care utilizează serviciile de transport în regim taxi să solicite bonul fiscal la finalul cursei şi să nu încurajeze activităţile ilicite în domeniu.