România i-a "servit" firmei canadiene Gabriel Resources o factură în valoare de 7,5 milioane de euro, echivalentul taxelor pe valoare adăugată pe care compania le-ar avea de plătit, pentru achiziționarea de bunuri și servicii între anii 2011 și 2016, și a avertizat că ar putea să ceară în instanță inclusiv plata a milioane de dolari în penalizări și dobânzi, relatează publicația The Guardian.
Gabriel Resources acuză acum că măsura luată de România este o "răzbunare" pentru procesul intentat de compania canadiană statului român și că momentul la care vine această factură "nu este o coincidență". Într-un comunicat de presă, CEO-ul Gabriel Resources Jonathan Henry a declarat că factura este doar un mod de "a frustra tentativele firmei de a obține despăgubiri" pentru proiectul eșuat de la Roșia Montană.
Gabriel Resources a încercat mai bine de 18 ani să obțină autorizații de la statul român pentru a construi o mină pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană, în Munții Apuseni, cel mai mare depozit de aur din Europa.
Proiectul a fost însă oprit în 2013, după zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană, care ar fi distrus zona. Guvernul României a retras în 2014 sprijinul acordat proiectului, iar Guvernul Cioloș a trimis în 2017 actele pentru a include Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO, închizând astfel definitiv proiectul.
Luna trecută, firma canadiană a anunțat că va cere României despăgubiri de 5,7 miliarde dolari canadieni la curtea de arbitraj a Băncii Mondiale.
Gabriel Resources intenţionează să solicite României, la curtea de arbitraj a Băncii Mondiale, despăgubiri echivalente cu 5,7 miliarde de dolari canadieni, pentru pierderile înregistrate ca urmare a nerespectării de către partea română a tratatelor de investiţii, relatează News.ro.
Gabriel Resources şi subsidiara sa deţinută integral Gabriel Resources Jersey sunt reclamante în procesul de arbitraj deschis împotriva României la Centrul Internaţional pentru Disputarea Investiţiilor (ICSID) a Băncii Mondiale, în concordanţă cu prevederile tratatelor bilaterale de investiţii între Canada şi România şi Marea Britanie şi România.