Video Raed Arafat despre campaniile de dezinformare și conspirațiile COVID: Populația să nu mai asculte toate prostiile care se vehiculează

Data publicării:
Raed Arafat în studioul Digi24.
Raed Arafat, șeful DSU. Foto: Captură Digi24

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit, miercuri, la Digi24, despre campaniile de dezinformare lansate de diferite persoane în spațiul public pentru renunțarea la portul măștii. „Singura modalitate de a controla fără măsuri restrictive pe care știu că nu le vrea nimeni, este ca populația să fie cooperantă și să respecte regulile care au fost recomandate și să nu mai asculte toate prostiile care se vehiculează pe rețelele sociale”, a spus Raed Arafat.

„Ce este cert este că trendul este crescător, nu este descrescător, nici nu este stabil. Este un trend crescător, toate datele arată acest lucru. De aici, în ultimele 14 zile noi am crescut dacă nu greșesc cu vreo 30%. Deci asta este deja un semnal, adică trebuie controlată situația. Singura modalitate de a controla fără măsuri restrictive pe care știu că nu le vrea nimeni, este ca populația să fie cooperantă și să respecte regulile care au fost recomandate și să nu mai asculte toate prostiile care se vehiculează pe rețelele de socializare, adică am început să vedem oameni, personaje care n-au nimic cu medicina, mai avem și din medicină unii care combat ideea virusului, dar care sunt din specialități despre care n-am ce să zic că n-au nicio relație cu partea asta, nici pe situații de urgență, nici pe urgență, nici pe virusologie, nici pe boli infecțioase, nici pe epidemiologie.

Dar vorbim de cei care au lansat niște campanii recent și care sunt cântăreți, am văzut, un om care se ocupă de modă și așa mai departe, și care fac niște campanii foarte bine aranjate, foarte bine regizate care țintesc o anumită categorie de populație. Acum, întrebarea mea, de ce? De ce acum? De ce fac acest lucru? Și vii și pui egalitate între mască și sclavie. Pui egalitate între portul măștii și supunerea la dorințele statului. Deci trebuie să te împuternicești, trebuie să îți scoți masca. Deci astfel de campanii ajung la tineri, tinerii poate, o parte dintre ei, le cred, le văd și le aplică.

Oricine poate să meargă să se exprime să spună ce vrea, unde vrea. Problema noastră este, în final, ce rezultă de acolo. Și vrând, nevrând, revin, specialiștii trebuie să aibă un cuvânt mult mai serios decât persoane care vin cu idei care nu au absolut nicio bază științifică. Și revin, trebuie să decidem, care este interesul nostru, libertatea individului și atunci dăm libertatea totală – nu vreau să mă internez, nu vreau asta, nu vreau asta – OK! Dacă era o boală care era individuală, adică o problemă cardiacă, nu vreau să mă internez, nimeni nu poate să te forțeze, este libertatea ta. Dacă ai infarct și nu vrei să te trateze medicul, e libertatea ta. Îți explică medicul și se uită la tine, din păcate, cum poate chiar mori în fața lui. Dar nu poate să facă nimic. E dreptul tău. În această situație, când tu transmiți la alții boală, deja e discutabil dacă e doar libertatea ta ca individ sau trebuie să iei în considerare și libertatea celorlalți.

Există foarte multe dezinformări. Astăzi am avut o întâlnire, o discuție cu mai multe țări, am fost într-o videoconferință, și chiar despre asta se discuta că durata acestei pandemii, e o pandemie, are o durată lungă. Este normal că oamenii se plictisesc, la început sunt speriați, încet încep să intre mesajele negative, mesajele de dezinformare, sunt unii care se joacă cu aceste mesaje din varii interese și atunci e clar că populația, la un moment caută alte explicații, caută alte persoane de la care să asculte pentru că ei spun că au crezut că se termină într-o săptămână, dar nu s-a terminat. Asta nu se va termina într-o săptămână, nici până la sfârșitul anului nu cred că se va termina.

Va mai dura ceva timp. Și noi am zis asta de la început, e foarte greu să păstrezi populația focusată, interesată de subiectul ăsta continuu. Aici trebuie să învețe populația că acest moment este un moment unic, prin care n-a trecut nimeni. Acum 100 de ani au trecut prin el și a fost tot foarte greu cu mare impact pe mapamond. Trebuie să învățăm că trebuie să conviețuim cu acest virus o perioadă mai lungă de timp. Este posibil, putem să o facem, dar trebuie să respectăm aceste reguli de bază”, a spus Raed Arafat la Jurnalul de Seară de la Digi24.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...