Adăposturile civile care ar trebui să fie un refugiu în situații de urgență nu sunt, în cele mai multe cazuri, pregătite pentru așa ceva. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență verifică și inventariază în această perioadă aceste spații. Șeful DSU, Raed Arafat, face apel la toți cei care le gestionează, asociații de locatari sau autorități locale, să nu le mai folosească pentru depozitare, ci să le amenajaze în scopul pentru care au fost create.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat vineri că reprezentanţii IGSU își vor intensifica acţiunile de verificare a adăposturilor de protecţie civilă. Șeful DSU consideră că este „foarte puţin probabil” să fie necesară folosirea acestor adăposturi, dar spune că ele trebuie să fie totuși golite, în cazul în care li s-a dat o altă destinaţie decât cea iniţială.
„IGSU lucrează în acest sens, pentru reactualizarea situaţiei. Din păcate - iar aceasta nu e de acum, noi am explicat acest lucru de foarte multe ori, numai că nimeni nu s-a gândit că vor fi situaţii în care e bine să ne pregătim; nu înseamnă că ne aşteptăm să avem o problemă noi, dar pregătirea este obligatorie - unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri. Va trebui să fie refăcute, rearanjate şi redată destinaţia lor. De acest lucru se ocupă colegii de la IGSU şi autorităţile locale. Vom intensifica acţiunile noastre. Rugămintea către cei care gestionează aceste adăposturi este să respecte regulile pentru care ele au fost create. Aceste adăposturi trebuie să rămână funcţionale ca adăposturi, aşa cum era destinaţia lor iniţială”, a arătat secretarul de stat.
Potrivit lui Raed Arafat, adăposturile trebuie să fie goale și să fie pregătit totodată un „minim necesar” pentru astfel de situaţii.
„Eu locuiesc într-un bloc care are o zonă de boxe, dar are şi adăpostul. Iar adăpostul e gol. E adevărat că nu e pregătit cu ce trebuie acolo, adică pături. Trebuie să ai minim necesar în adăpostul respectiv pregătit sau să existe undeva depozitat, ca să fie pus acolo. Şi curăţat depozitul - pentru că multe nu sunt curăţate măcar - ca să poată să ţină oamenii în ele, o perioadă, dacă va fi nevoie. La noi foarte puţin probabil să fie această nevoie, dar avem obligaţia să fim pregătiţi”, a punctat șeful DSU.
Arafat a făcut apel la asociaţiile de proprietari şi la autorităţile locale care gestionează astfel de adăposturi să le pună la punct, conform destinaţiei iniţiale.
„Trebuie să fim pregătiţi din timp, aşa că, la acest moment, noi apelăm la asociaţiile de proprietari, la autorităţile locale care gestionează astfel de adăposturi să le pună la punct şi să le redea efectiv intenţia iniţială a lor, de adăpost, chiar dacă e un spaţiu care va rămâne gol, căci acesta este scopul lui, să rămână gol, până la un moment pe care nimeni nu-l vrea. (...) Lucrul pe aceste adăposturi şi evaluarea lor este deja început. În fiecare zonă, depinde ce este acolo... Unele pot fi rezolvate foarte rapid, pentru că doar sunt puse nişte lucruri care trebuie scoase de acolo. Altele, dacă le-au compartimentat în depozite, atunci va trebui să asigure, clar, ca aceste depozite să fie modificate şi să fie revenit la adăpost”, a precizat Raed Arafat.
Editor : Luana Pavaluca