Putin se confruntă cu amenințarea politică din partea mişcării „Clubul Patrioţilor Furioşi”. „În Rusia se pregătește o criză sistemică”
Naţionaliştii ruşi pro-război, conduşi de Igor Ghirkin, un fost agent FSB condamnat la Haga pentru doborârea zborului MH17 în 2014, au anunţat vineri că un nou grup pe care l-au înfiinţat, Clubul Patrioţilor Furioşi, intră în politică pentru „a salva" Rusia, avertizând că ţara este în pericol de tulburări sau chiar de colaps din cauza eşecurilor militare în războiul din Ucraina, relatează Reuters.
La aproape 15 luni de când Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în ceea ce el a numit „o operaţiune militară specială”, Moscova spune că încă nu şi-a atins toate obiectivele, în timp ce forţele sale se pregătesc să facă faţă unei contraofensive ucrainene susţinută cu armament de Statele Unite şi NATO.
Grupul ultranaţionalist rus, cunoscut sub numele de „Clubul Patrioţilor Furioşi”, a anunţat că intră în politică ca partid de opoziţie - fără nicio instrucţiune formală sau informală din partea Kremlinului -, deşi îl vede pe Putin ca fiind singurul garant adevărat al stabilităţii în Rusia modernă. Clubul a fost înfiinţat la 17 martie, transmite News.ro.
„În Rusia se pregăteşte o criză sistemică”
Ghirkin, fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate (FSB), care a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014 şi apoi să organizeze miliţii pro-ruse în estul Ucrainei, a declarat că grupul său speră să prevină colapsul Rusiei. „În Rusia se pregăteşte o criză sistemică - sau este deja în criză - în timp ce temperatura societăţii creşte", a declarat Ghirkin pentru Reuters.
„Ne aflăm în pragul unor schimbări politice interne foarte grave, cu caracter catastrofal", mai avertizează acesta. „Toate forţele sănătoase trebuie să creeze organizaţii care să ia parte la bătălia politică, care este inevitabilă şi care a început deja", a mai afirmat Ghirkin.
În Rusia lui Putin, politicieni şi bloggeri ultranaţionalişti şi-au asumat din ce în ce mai mult, de la începutul războiului, rolul de critici ai conducerii militare despre care spun că eşuează din cauza incompetenţei, corupţiei şi chiar a trădării.
Kremlinul nu a comentat demersul lui Ghirkin. Putin, despre care se preconizează că va candida la alegerile prezidenţiale din 2024, este convins că „operaţiunea militară specială" îşi va atinge toate obiectivele.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Întrebat de Reuters dacă este o naivitate să creadă că ar putea anunţa o astfel de mişcare politică în Rusia lui Putin fără acordul Kremlinului, Ghirkin, în vârstă de 52 de ani, a răspuns: „Vreau să cred că nu mă consideraţi o persoană naivă".
Bătălia pentru era „post-Putin” a început
Ghirkin spune că este clar că bătălia pentru era „post-Putin" a început deja în interiorul elitei ruseşti. „Indiferent cât de mult îl critic pe Putin, el este în prezent singura figură legitimă din Federaţia Rusă", a declarat Ghirkin.
Dacă Putin ar fi înlăturat de la putere „ar însemna prăbuşirea Rusiei", a avertizat el. Ghirkin, care nu recunoaşte Ucraina ca stat suveran şi spune că o mare parte din ea face parte din Rusia, susţine că Rusia se va confrunta cu o înfrângere în război, dacă nu va demite comandanţii de top, „hoţii" şi „incompetenţii" şi nu va începe să lupte într-un mod mult mai serios.
„Dacă situaţia actuală continuă, atunci vom fi înfrânţi în acest război", spune Ghirkin, adăugând că victoria Rusiei va fi obţinută doar dacă statalitatea ucraineană va fi lichidată şi dacă oraşele, inclusiv Kievul, vor fi controlate de Rusia.
Rusia, amenințată de Occident
Făcând ecoul ideii lui Putin, Ghirkin a declarat că Occidentul vrea să distrugă Rusia şi să declanşeze o lovitură de stat pentru a aduce la putere politicieni susţinuţi de Occident care vor jefui resursele naturale ale Rusiei şi vor distruge cultura slavă rusă, potrivit Newsweek.
„Nu va exista niciun compromis: războiul se va încheia ori cu steagul rusesc deasupra Kievului, ori cu înfrângerea Rusiei cu scopul ocupării parţiale a acesteia, dezarmării şi anulării suveranităţii sale", proclamă Ghirkin.
El afirmă că grupul său are puţini bani şi niciun sponsor financiar important şi că a fost nevoit să strângă suficienţi bani pentru a face anunţul intrării în politică, eveniment organizat în condiţii de maximă securitate, într-un hotel din Moscova din epoca sovietică, construit pentru Jocurile Olimpice din 1980.
Duminică, grupul a anunțat că va forma filiale regionale în toată Rusia și a făcut apel la participarea politicienilor, liderilor de opinie publică și șefilor organizațiilor ruse. De asemenea, formațiunea lui Ghirkin planifică o conferință de presă la Moscova, în iunie, unde va fi abordat „modul în care Rusia poate câștiga războiul din Ucraina”, se arată în analiza din luni a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Grupul „continuă eforturile de a-și extinde prezența și de a influența discursul public”, a mai transmis ISW.
Săptămâna trecută, Girkin a prezis că Ucraina va invada regiunile Rusiei care se învecinează cu Ucraina, precum Belgorod, Kursk și Bryansk.
Între alţi lideri ai grupului se numără preşedintele Pavel Gubarev, un luptător pro-rus din estul Ucrainei, precum şi Iuri Evici, medic militar, şi Mihail Aksel, fost membru al mişcării „Cealaltă Rusie" a lui Eduard Limonov, scriitor şi politician decedat în 2020, care în anii '90 fondase Partidul Naţional Bolşevic.
„Sarcina noastră este să ajutăm ţara noastră să evite tulburările care se apropie şi să creăm acele poziţii pe baza cărora vom acţiona în aceste turbulenţe pentru a preveni distrugerea Rusiei ca stat şi ca civilizaţie unică", a declarat Ghirkin.
Războiul cu Prigojin
Cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, Ghirkin a fost condamnat anul trecut de justiţia din Olanda, în absenţă, pentru crimă, pentru rolul său în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei, în 2014, tragedie soldată cu moartea a 298 de oameni. În timp ce pedeapsa pronunţată a fost de închisoare pe viaţă, el neagă orice implicare în eveniment.
Girkin este și unul dintre criticii cei mai proeminenți cuu privire la modul în care Rusia conduce războiul, alături de Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner. Cei doi au fost, de asemenea, implicați într-o ceartă, Girkin acuzându-l pe șeful Wagner că acordă prioritate ambițiilor sale politice, despre care a spus că sunt conduse de „psihopatie”.
Girkin a întrebat de ce autoritățile ruse nu l-au arestat pe Prigojin pentru apelurile sale de a îngheța războiul în primele linii. Șeful Wagner a fost la fel de disprețuitor. Într-un răspuns pe Telegram, el l-a condamnat pe Girkin pentru că a criticat armata Rusiei și că nu este dispus să își asume un rol mai direct în război.
Ghirkin ar putea reprezenta obiectivele politice ale unor figuri rămase anonime din cadrul structurilor de putere ruseşti, posibil din cadrul Serviciului Federal de Securitate rus (FSB).
Ghirkin l-a criticat fără milă pe Putin pe tot parcursul războiului şi este probabil ca el să beneficieze de o anumită protecţie din partea unui silovik. Publicaţia independentă rusă The Insider şi grupul de investigaţii Bellingcat au relatat anterior că Ghirkin a folosit în mod constant paşapoarte cu nume fictive pe care le-a primit de la FSB.
Deşi nu este clar ce silovik îl protejează pe Ghirkin şi care ar putea fi motivaţiile sale, este posibil ca protectorul lui să încerce să atragă atenţia lui Putin şi să îi modeleze deciziile prin intermediul discursului public, arată ISW.
Evgheni Prigojin şi compania sa de mercenari Wagner au arătat anterior că Kremlinul monitorizează şi reacţionează la atitudinile publicului, ceea ce a determinat schimbări notabile în cadrul comandamentului militar rus în toamna anului 2022. Iar Prigojin a anunţat în mod similar planuri pentru o mişcare socială afiliată Wagner, la 4 aprilie, cu trei zile după Ghirkin, subliniază analiza ISW.
Editor : M.D.B.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News