Furturile de pe rafturile magazinelor nu se mai rezumă la produse de lux, hoții iau din vitrine chiar și produse dintre cele mai ieftine. Numărul furturilor din societățile comerciale a crescut cu aproape 20% în anul 2022, comparativ cu anul 2021, arată datele Poliției Române. Mulți dintre administratorii magazinelor spun că nu mai știu ce ar putea să facă pentru a reduce, măcar, acest fenomen care pare scăpat de sub control.
În speranța că îi va ține pe hoți la distanță, proprietarul unui magazin din Capitală a lipit pe ușă fotografii cu hoții care au golit rafturile magazinului în ultimii ani.
Andrei, vânzător: Încercăm să atragem atenția și celor care vor veni cu intenția de a fura, pentru că ne confruntăm des cu acest lucru.
Reporter: Fură neapărat produse de lux, sau produse scumpe?
Andrei: Nu, pentru că ele sunt inaccesibile din timp ce suntem în preajma lor mereu. Dulciurile din spate sunt cel mai ușor de accesat de ei.
Terorizați de hoții care fură orice sunt și administratorii magazinelor mai mari, care văd o legătură între amploarea fenomenului și scumpirile din ultima vreme.
Andrei Cuibari, administrator lanț de magazine: Chiar au exitat situații la unul din magazinele pe care le administrăm, și răspunsul a fost unul sincer, din partea celui pe care l-a prins colega noastră, „trebuie să trăiască și el” și a lăsat produsele și a plecat. Este o perioadă favorabilă, pentru că inflația a crescut, prețurile au crescut destul de mult, iar necesitatea în piață, de a avea aceste produse, e destul de mare.
Sorin Cace, sociolog: Noi avem acum crize multiple suprapuse și, probabil, cea mai importantă este cea care ține de viața de zi cu zi, cea în care își gestionează cheltuielile.
Creșterea furturilor depășește însă inflația.
Isabella Neagu, jurnalist Digi24: Furturile din societățile comerciale au crescut cu aproximativ 20% în anul 2022, comparativ cu anul 2021. Cele mai multe furturi rămân cele de la raft, și se întâmplă asta chiar în timpul programului. Hoții iau din vitrine haine, bijuterii, dar și alimente și băuturi alcoolice.
Dan Octavian, reprezentant Poliția Română: Instalarea unui sistem de pază și monitorizarea se dovedesc foarte eficiente în protejarea bunurilor societății. De asemenea, asigurarea cu pază umană, cu personal calificat a obiectivului, previne furturile din firmele care au ca obiect de activitate comerțul.
Pentru a descuraja furturile de la raft, unele lanțuri de magazine au securizat inclusiv produse care costă puțin peste 10 lei.
Reporter: Isabella Neagu / Operator: Cristi Petrescu
Editor : Liviu Cojan