Promoții online false, înșelătorii adevărate. Cum ne ferim de escroci

Data publicării:
frauda esrocherie hacker shutterstock_369975851

Feriţi-vă de ofertele de pe Internet care sunt prea frumoase ca să fie adevărate! De multe ori, nici nu sunt! În fiecare lună se dublează numărul celor care îşi încredinţează datele de pe card hackerilor ce clonează site-uri şi conturi de Facebook. În loc de bilete ieftine de avion şi electrocasnice scumpe la preţ de chilipir, rămân cu pagube de mii de lei uneori.

Nelu Munteanu - director tehnic CERT-RO: Mesajul era destul de bine gândit. Spunea grăbeşte-te că au mai rămas doar 219 cupoane. Respectivele conturi de facebook nu sunt conturi reale.

Aşa arată o escrocherie online în numele Emag. Compania transmite clienţilor că pot fi siguri că au intrat pe pe site-ul oficial dacă în stânga numelui apare un lacăt verde. Acela este singurul lor unde retailerul online afişează ofertele.

Printre zecile mii de naivi păcăliţi lunar, o tânără din Bucureşti plânge după câteva sute de lei. A încercat să câştige două bilete de avion la preţ de unu, la un concurs anunţat de o pagină de Facebook ce semăna izbitor cu a liniei aeriene lowcost Wizz Air.

Victima nu şi-a dat seama că a fost direcţionată spre o pagină care nu avea de fapt numele companiei. Wizz Air recomandă clienţilor să se informeze despre promoţii şi concursuri doar pe websiteul şi paginile oficiale de pe reţelele de socializare. Directorii Serviciilor antifraudă ale băncilor sunt îngroziţi de avalanşa de asemenea escroceherii.

Silviu Gresoi, expert antifraudă bancară: În ultima perioadă de timp, lunar avem o creştere de peste 100% a incidentelor. Au fost cazuri îmi aduc aminte de sume şi de ordinul miilor de roni, chiar 4000 de roni.

Experţii în securitate cibernetică avertizează că hackerii obţin foarte uşor profit din clonarea siteurilor, care se face simplu şi cu minime cunoştinte de IT.

Nelu Munteanu, director tehnic CERT-RO: E aproximativ numele domeniului original, deci adidas, are un e adidas, are un a cu o ţidulă şi atunci te direcţionează către un site maliţios.

Silviu Gresoi, expert antifraudă bancară: Site-urile unde se utilizează mai apoi datele cardurilor provin din zona Braziliei iar de cele mai multe ori în spate sunt contaţionali de-ai noştri, români.

Chiar dacă mii de persoane raportează la Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică siteuri suspecte, iar experţii lucrează la închiderea lor,

Specialiştii în criminalitate informatică atrag atenţia că fenomenul este în creştere. Pentru a verifica un link suspect, primul pas este să introduceţi numele aceluia pe paginile firmelor antivirus, disponibile online şi gratuit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbate la naștere în maternitate. Cum au descoperit două femei că nu erau cine credeau că sunt
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Ce bani iei în plus la 1 ianuarie dacă ai PENSIE între 1281 lei și 6.000 lei? Creșteri și de 700 lei
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani