Proiect de lege: Închisoare de până la 25 de ani pentru producerea, vânzarea, transportul, deţinerea de droguri de mare risc

Data actualizării: Data publicării:
un barbat consuma droguri de pe o masa
Se propune închisoare de până la 25 de ani pentru producerea, vânzarea, transportul, deţinerea de droguri de mare risc. Foto: Profimedia

Cultivarea şi traficul de droguri se poate pedepsi cu închisoare de la 5 până la 25 de ani - pentru droguri de mare risc - şi interzicerea unor drepturi, prevede o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, depusă la Parlament de deputaţi din grupul PSD.

Potrivit proiectului, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă aceste fapte au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 25 ani şi interzicerea unor drepturi.

Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă aceste fapte privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani. Dacă aceste fapte privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 5 ani.

Prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenţie, de către medic, fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi eliberarea cu intenţie de droguri de mare risc, pe baza unei reţete medicale prescrise, cu intenţie, de către medic, sau a unei reţete medicale falsificate. Obţinerea de droguri de mare risc prin folosirea unei reţete medicale prescrise cu intenţie, de către medic, sau a unei reţete medicale falsificate se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Administrarea de droguri de mare risc unei persoane, în afara condiţiilor legale, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. Furnizarea, în vederea consumului, de inhalanţi chimici toxici unui minor se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani. Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Dacă faptele prevăzute în proiect au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 30 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Iniţiatorii subliniază că proiectul abordează o problematică extrem de gravă, traficul şi consumul ilicit de droguri, transformându-se într-una dintre cele mai periculoase forme ale criminalităţii organizate, potrivit Agerpres.

„Drogurile reprezintă un subiect care preocupă, la această oră, societatea românească, având în vedere că atât traficul, cât şi consumul ilicit de droguri au luat o amploare deosebită, afectând o mare parte a populaţiei, printre care foarte mulţi minori. Având în vedere evoluţia acestui fenomen al traficului şi consumului ilicit, în contextul a ceea ce vedem se întâmplă, zilnic, în ţara noastră, considerăm necesară modificarea legislativă, aşa cum este ea prezentată, fiind mai mult decât justificată majorarea limitelor pedepselor prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputaţii Graţiela Gavrilescu, Steluţa Cătăniciu, Vlad Popescu şi Ana-Loredana Predescu şi depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce avere are Ilie Bolojan. A moștenit o mare parte din bunurile pe care le deține acum
Digi FM
Cum reacționează soțul Simonei Țăranu atunci când ea primește mesaje de la fotbaliști celebri?
Pro FM
De ce nu va primi bani Kendrick Lamar pentru reprezentația de la Super Bowl 2025. Explicațiile organizatorilor
Film Now
Rochie foarte scurtă, zâmbet strălucitor și naturalețe cât cuprinde. Selena Gomez, cuceritoare pe covorul roșu
Adevarul
Rușii își întăresc apărarea antidrone cu plase de protecție pe drumurile strategice
Newsweek
Sute de mii de pensii tăiate deși guvernul a promis că le va crește. Ce facilități se dau, în schimb
Digi FM
Selena Gomez și Benny Blanco, într-o zi obișnuită din viața lor. Cei doi logodnici, însoțiți de bodyguarzi la...
Digi World
Cercetătorii au descoperit celulele creierului care îţi spun să nu mai mănânci. Cum știe creierul că te-ai...
Digi Animal World
O focă, descoperită într-o cameră de hotel din Țările de Jos. „Crezi că ai văzut totul, apoi se întâmplă așa...
Film Now
Apariția lui Tom Cruise la Super Bowl împarte internauții în două tabere. „Ce s-a întâmplat cu fața lui?”, „E...
UTV
Andreea Bălan, declarații surprinzătoare despre George Burcea. „Nu mai e același lucru. Acum, toată creșterea...