Temperaturile vor fi în sudul țării ușor peste normalul perioadei în noiembrie și decembrie, iar în ianuarie în partea de nord și centru s-ar putea situa sub normal, a declarat directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, într-o conferință pe teme de energie, scrie Agerpres.
„Pentru noiembrie și decembrie, așteptăm ca temperaturile să fie ușor peste normal pe partea de sud a teritoriului și să se încadreze sau să fie apropiate de norme în celelalte regiuni. Pe de altă parte, precipitațiile par a se încadra în norme în aceste regiuni în care așteptăm temperaturi mai ridicate și să fie ușor peste normă în restul teritoriului, mai ales pe partea de vest. Pentru ianuarie, estimările arată că pe partea de nord și de centru să fie temperaturi sub normalul perioadei, iar ca precipitații ar putea apărea un excedent în toate regiunile țării”, a spus Georgescu.
Potrivit acesteia, luna noiembrie va fi „destul de ploioasă”.
„Pentru luna noiembrie și pentru decembrie, așteptăm un regim al temperaturilor care să fie ușor peste normă pentru partea de sud a țării și să se încadreze în normalul perioadei pentru celelalte regiuni. Din punct de vedere al precipitațiilor, luna noiembrie pare a fi destul de ploioasă, între ghilimele, și cantitățile să fie mai apropiate de normă pe partea de sud, exact acolo unde temperaturile pot fi mai ridicate. În perioada de iarnă plouă mai puțin decât vara. Chiar dacă noi spunem că luna va fi cu mai multe precipitații decât normal, în niciun caz nu trebuie să ne așteptăm să avem precipitații atât de multe cum avem într-o lună de primăvară sau vară. Luna decembrie seamănă destul de mult cu luna noiembrie din punct de vedere al estimării temperaturilor, cu mențiunea că temperatura medie în decembrie este mai scăzută, de la lună la lună temperatura medie scade cam cu 4 grade. Există semnal că putem avea temperaturi mai ridicate în medie lunară pe partea de est și chiar și de vest a teritoriului. Ca precipitații, semnalul este destul de asemănător”, a afirmat oficialul ANM.
De asemenea, ea a reiterat că lunile ianuarie și februarie sunt în general cele mai reci din calendar.
„Luna ianuarie trebuie să o privim cu cea mai mare reținere; are semnalul unor temperaturi mai scăzute pe partea de nord și de centru a țării. Ianuarie și februarie sunt în general lunile cele mai reci din calendar. Dacă vorbesc despre posibilitatea ca în ianuarie să avem temperaturi mai scăzute decât norma pe partea de nord și de centru este posibil ca acest mesaj să se concretizeze prin perioade de ger. Temperatura minimă la noi în țară este de -38 grade Celsius (în 1942 - n. r.), valoare înregistrată cu zeci de ani în urmă, dar, în ultimii ani, am avut episoade cu ger în care ne-am apropiat simțitor pe foarte scurtă durată de această valoare. În ianuarie, precipitații posibil peste normă pe jumătatea de vest a țării. Faptul că am spus de multe ori apropiat de normă sau puțin peste normă nu înseamnă în niciun caz că ne așteaptă o iarnă blândă, fără probleme. Iarna normală în România nu este o iarnă ușoară. O iarnă firească la noi în țară, conform climatologiei, înseamnă un episod de viscol în medie în luna decembrie și câte două episoade de viscol în ianuarie și februarie. De cele mai multe ori, perioadele de viscol sunt urmate de perioadele de ger”, a precizat Florinela Georgescu, la o conferință organizată de Focus Energetic.
Oficialul ANM a mai spus că există speranțe destul de mari să fie un strat de zăpadă în decembrie în zona de munte.
„Există deocamdată speranțe destul de mari să fie strat de zăpadă la sfârșitul lunii decembrie în zona de munte. Este imposibil de spus în acest moment dacă acest strat de zăpadă va fi produs de ninsori din perioada sărbătorilor sau din episoadele cu ninsoare care ar putea fi până atunci. Pentru zona mai joasă, este greu de spus. Dacă va fi zăpadă la București, nu vă putem spune acum”, a adăugat reprezentantul ANM.