Profilul celui îndatorat arată cam aşa: are 43 de ani, mai are de dat înapoi băncii peste 62.000 de euro, iar rata îi înghite aproape trei sferturi din venit. Acesta este profilul clientului care vrea să lase băncii casa cumpărată cu credit ca să scape de datorii, dupa cum arata o analiză a Băncii Naţionale.
Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai 2016, iar două săptămâni mai târziu s-a înregistrat şi prima victorie a unui datornic. Un bărbat din Zimnicea, deja executat silit de bancă, pe care legea l-a ajutat să scape de restul de plată pe care îl mai datora băncii după vânzarea în pierdere a casei.
Nu este singurul care a reuşit să scape de povara ratelor lucru care i-a îndemnat pe oamenii care au problemele cu ratele să ceară darea în plată. În total, aproape 4.700 de persoane fizice au făcut notificări în acest sens.
Peste 80% dintre acestea au fost făcute de persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, potrivit datelor BNR publicate de Ziarul Financiar. Explicaţie pentru faptul că cei mai mulţi datornici au peste 30 de ani vine tocmai din condiţiile pe care le impune banca pentru a acorda un credit cu o valoare mare şi pe o perioadă de cel puţin 25 de ani.
Cum suma medie datorată este de 65.000 de euro, persoana care s-a îndatorat trebuia să aibă un venit peste medie şi să fie căsătorit pentru a îndeplini toate criteriile de bonitate impuse de bancă.
În luna septembrie, 695.000 de români aveau cel puţin o rată restantă la bancă, cu 55.000 de debitori în minus faţă de august. Deşi în scădere, numărul celor care au probleme cu plata datoriilor este mult mai mare decât era înainte de criză. În toamna anului 2008, 416.000 de români aveau restanţe la bănci. Probleme au apărut însă după 2010, când salariile au fost reduse şi s-au făcut disponibilizări masive, în special în sectorul construcţiilor.
(Sursa: Digi24)