Perioada în care activitatea a fost întreruptă la școlile auto și la centrele de examinare a dat peste cap planurile celor care vor să își ia permis. Din cauza aglomerației și a regulilor care trebuie respectate, la Sibiu, elevii ajung să aștepte și trei luni între examenul teoretic și proba practică.
Alexandru Daneş are 18 ani şi de-abia aşteaptă să devină şofer. A terminat cursurile de legislaţie rutieră şi mai are doar două şedinţe de condus. Faptul că va avea de aşteptat aproximativ 3 luni până să obţină permisul auto îi cam taie însă din elan.
Alexandru Daneș, viitor șofer: "Mi se pare cam prea mult timpul de aşteptare... până la sală şi oraş, din câte am înţeles, minim 45 de zile, dacă nu mai mult.
Tre' să învăţăm mult mai mult, că altfel nu ştiu... Se uită în 45 de zile".
Zilnic, doar în Sibiu, se înscriu aproximativ 100 de persoane pentru susţinerea examenului teoretic. Durează cel puţin o lună până să ajungă în sala de examinare.
Andreea Ştefan, purtător de cuvânt al Prefecturii Sibiu: "În acest moment, la nivelul judeţului Sibiu, prima zi de programare online disponibilă este 26 octombrie".
Odată obţinută proba teoretică, cursanţii au de aşteptat încă două luni să dea "traseul".
Horațiu Baltador, director al unei școli de şoferi: "Este perioada foarte mare de asteptare între examenul de la sală și examenul de la traseu. Așteaptă și două luni, două luni și jumătate între cele două examene."
Oana Badiu, viitor şofer: "Înseamnă că va trebui să luăm automat ore suplimentare, care reprezintă și un cost suplimentar".
O şedinţă de condus extra costă aproximativ 100 lei, iar pentru a-şi intra din nou în mână, cursanţii au nevoie, în medie, de trei astfel de întâlniri cu instructorul auto.
Gigi Cătălina, profesor de legislație și instructor auto: "Este o problemă foarte gravă. Elevii își pierd din îndemânare, din aptitudini și atunci automat intervin eșecurile".
De la începutul pandemiei, doar în judeţul Sibiu peste 1000 de cursanţi au fost obligați să amâne examenul pentru permis.
Editor : Georgiana Marina