Probleme financiare la Cluj-Napoca, după ce Guvernul "s-a jucat" cu cifrele bugetului
Data publicării:
Bugetul va fi problematic pentru administraţiile locale, după ce guvernul s-a jucat cu cifrele în defavoarea oraşelor mari. La Cluj-Napoca, de exemplu, fondurile primăriei s-au redus considerabil. Municipalitatea s-a văzut nevoită să apeleze la împrumuturi, pentru a-şi putea duce la bun sfârşit proiectele începute.
Din alocările prevăzute în bugetul pe 2019, Primăria Cluj-Napoca a pierdut 76 de milioane de lei. Aşa că a decis să împrumute 400 de milioane de lei de la bancă.
Oana Buzatu, purtător de cuvânt la Primăria Cluj-Napoca: „Motivul pentru care suntem nevoiți să căutăm această soluție de finanțare este de a putea menține finanțarea și susținerea proiectelor de investiții în următorii 3 ani”.
Cu banii împrumutaţi, municipalitatea are de gând să renoveze clădirile din centrul istoric, dar are şi alte planuri.
Din creditul obținut pe terenul din spatele meu vor fi finanţate şi alte proiecte, printre care Filarmonica Transilvania. Aceasta este evaluată la 349 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul orașului
După votul consilierilor locali, Primăria va merge la bănci şi va căuta cea mai avantajoasă ofertă pentru creditul de 400 de milioane de lei.
Şi alte municipii se confruntă cu aceeaşi problemă, dar soluţiile sunt diferite. În Oradea, de exemplu, primarul se bazează pe banii europeni.