1.200.000 de mașini sunt parcate ilegal în București, așa că Primăria Capitalei caută soluții pentru aerisirea orașului. Aceste soluții nu includ amenajarea unor spații de parcare, ci ridicarea autoturismelor parcate ilegal. Proiectul este în dezbatere publică, iar până pe 8 februarie 2019 și cetățenii pot contribui cu soluții. După această dată, consilierii municipali pot aviza proiectul prin care mașinile staționate ilegal vor putea fi ridicate chiar de la jumătatea lunii martie.
După această dată, consilierii municipali pot aviza proiectul prin care mașinile staționate ilegal vor putea fi ridicate chiar de la jumătatea lunii martie.
Ora 10. Centrul Bucureștiului. Prima bandă a șoselei. O mașină neînmatriculată zace parcată ilegal, cel puțin de la prima ninsoare. „Este de mult timp abandonată aici”, ne spune un polițist.
Ceva mai departe, o stație de autobuz și, implicit, staționarea este interzisă. Tot degeaba.
În București sunt peste 1,5 milioane de autoturisme și aproximativ 300.000 de locuri de parcare, cu tot cu cele din mall-uri și reședințe. Deci, cel puțin teoretic, 1,2 milioane de mașini sunt parcate ilegal. Însă situația s-ar putea schimba la începutul anului. Oficialii Primăriei Capitalei vor să ridice mașinile parcate neregulamentar.
În urmă cu 3 ani, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că ridicarea mașinilor parcate ilegal nu poate fi reglementată prin decizii ale consiliilor locale. Guvernul a modificat regulamentul de ridicare a mașinilor în 2016, iar ordonanța a intrat în vigoare pe 21 ianuarie 2017. Din luna mai a acestui an, primăria sectorului 3 a reînceput să ridice mașinile care încalcă normele rutiere.