Datele oficiale arată un avans al economiei, dar specialiştii spun că modul nesănătos în care e obţinută această creştere va avea efecte negative. Mai exact, leul s-ar putea deprecia, iar indicele ROBOR, care influenţează valoarea ratelor la creditele în lei, va continua să se majoreze.
Deschidem săptămâna cu previziuni pentru economie care nu bucură pe nimeni. De la oameni care au credite, până la cei care au datorii raportate la euro, previziunile sunt pesimiste.
Asociaţia analistilor financiari din România vorbeşte din nou despre deprecierea leului, iar estimarea specialiştilor de acolo se referă la viitorul apropiat. Adică următoarele şase luni ceea ce înseamnă primăvara lui 2019.
4,69 de lei ar fi în martie valoarea unui euro, asta după ce, nu mai târziu de luna trecută, estimarea era de 4,67 lei pentru un euro. Şi dacă acest nivel vi se pare mare, avem veşti şi mai neplacute pentru vara anului următor. 4,73 de lei un euro! Asta arată estimările analiştilor financiari.
Faceţi un calcul simplu că vedeţi la cât ar ajunge rata dumneavoastră. Sau simpla factură la telefon pentru că este raportată la euro şi, lunar, se ia în calcul cursul de schimb din ziua de facturare. Iar când sunt gata aceste calcule, gândiţi-vă la cât de mari sunt importurile României şi cum se vor vedea aceste evoluţii la raft.
Adrian Codirlaşu: „Leul în general a avut o traiectorie de depreciere. Eu aş pune această depreciere pe deoparte avem inflaţie mai mare decât în Uniunea Europeană.
Crescând salariile în sectorul public a pus presiune pe creştere şi în sectorul privat şi pe partea de cerere şi pe cea de ofertă: având presiune a dus la inflaţia pe care am văzut-o.
ROBOR-ul atât pe termen scurt, la 3 luni, cât şi pentru titlurile de stat la 5 ani, dobânzile pe termen lung se vede o creştere.
Motivele: inflaţia probabil a atins maximul şi va rămâne ridicată, iar o dobândă trebuie să fie mai mare decât rata inflaţiei”.