Președintele Curții Constituționale Valer Dorneanu a subliniat la Digi24 că măsurile pentru protejarea sănătății trebuiau luate, dar în cadru legal, conform Constituției. El a accentuat că restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege. "Regret foarte mult că multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greșeli evidente", a spus Dorneanu, care i-a dat astfel replica premierului Orban.
"Suntem conștienți de gravitatea maladiei, suntem de acord că trebuie luate cele mai sigure și severe măsuri, dreptul la sănătate e un drept fundamental, dar toate acestea trebuie luate într-un cadru legal.
În cazul ăsta există justificare medicală, dar trebuie luate măsuri în concordanță cu prevederile Constituției.
Respectarea Constituției e obligatorie.
Măsurile care vizează restrângerea unor drepturi se iau prin lege, restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege. Există condițiile, dar măsura trebuie luată prin lege.
Regret foarte mult că multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greșeli evidente.
Am declarat mai multe acte normative neconstituționale pentru că lipsea avizul CSM, al CES, al Consiliului Legislativ. De ce sunt instituite prin Constituție aceste autorități? La Consiliul Legislativ se cere avizul după ce s-a adoptat legea, la CSM nu se cere deloc, la CES verificați la câte s-a cerut avizul și pentru toate astea e de vină CCR, și mai nou, Avocatul Poporului.
Apropos de criticile la care suntem supuși în permanență - fie înainte de decizia pe care trebuie să o pronunțăm ca să luăm aminte, și cu atât mai mult după. În care din țările europene, prim-ministrul sau o altă autoritate desființează pur și simplu CCR?
Îl respect pe premier, știu ce presiune e pe capul lui, s-a străduit să ia măsuri cu sfaturile unor oameni foarte competenți medical, dar de ce nu a luat aceste măsuri legal?
Nu trebuia să dea în competența ministrului Sănătății măsuri de genul restrângerii unor drepturi.
Deocamdată, pentru internare obligatorie avem reglementări doar în domeniul penal, pentru sanitar nu.
Nu pot să le spun cetățenilor cum le-au spus alții - nu respectați decizia! Sfatul e să respecte legea și hotărârile judecătorești", a declarat Valer Dorneanu.
Premierul Ludovic Orban a criticat la Digi24 decizia CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Orban a spus că le recomandă cetățenilor să nu țină cont de decizia CCR, ci să acționeze responsabil. El a subliniat că CCR nu e la prima decizie care zădărnicește măsurile de apărare a sănătății și vieții cetățenilor.
"E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament", a spus Orban la emisiunea "În fața ta".
Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.
Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.
Autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale.
Premierul Ludovic Orban a anunțat un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare.
Citiți și:
Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină. Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri
Redactare Georgiana Marina