România a intrat pe harta creștinismului internațional, odată cu sfințirea Catedralei Naționale, a spus preotul Visarion Alexa, duminică, la Digi24. Prelatul a mai spus că și-ar fi dorit ca, de Centenar, Catedrala să nu fie unicul simbol al României și să fie inaugurate autostrăzi, școli și spitale, dar „nu toată lumea și-a făcut treaba”. „Nu o să facă Biserica autostrăzi, spitale sau școli”, a adăugat el.
Preotul Visarion Alexa a spus că duminică a fost sfințit „unul din cele mai importante simboluri ale României moderne”.
„Catedrala națională, o idee apărută acum 140 de ani, concretizată abia după 140 de ani. E o dorință a poporului român, care s-a conturat cu ajutorul Patriarhului Daniel și a devenit concretă. Această sută de ani este marcată prin sfințirea acestei catedrale. Suntem de acum înainte pe harta creștinismului internațional, pe harta lumii civilizate. Când mergeți în Europa, cei mai mulți dintre dumneavoastră și noi ne fotografiem cu marile catedrale. De azi, turistul european care pășește în România va putea să viziteze una din marile realizări ale Europei, care poate sta lângă celelalte catedrale europene. Cred că e un eveniment unic în toată istoria României. Nu s-a întâmplat până acum să avem o catedrală dedicată națiunii române, care să marcheze un eveniment atât de important”, a spus Visarion Alexa, preot.
El a adăugat că „mare parte a poporul român a fost de acord ca parte a bugetului de stat, au fost și persoane care au contestat asta, să participe la edificarea acestui monument important”.
„Această catedrală e un simbol al unității românilor, indiferent de cultul cărora aparțin, pentru că amintește de un an simbolic, 1 decembrie 1918, un an la care au participat toți românii. Nu putem vorbi doar de unirea ortodocșilor”, a adăugat preotul, menționând că acesta a fost și motivul pentru care s-a grăbit inaugurarea.
„Acesta e și motivul pentru care s-a dorit ca această catedrală să fie unicul simbol al României. Mi-aș fi dorit să văd și o autostradă, o mare instituție de învățământ, un spital metropolitan inaugurate anul acesta, dar nu toată lumea și-a făcut treaba. Biserica, cu un om foarte harnic cum este Patriarhul Daniel, a reușit această performanță, ca într-un timp foarte scurt să mobilizeze forțe economice și administrative românești ca acest proiect, în lispă de alte proiecte, să devină unicul simbol al Centenarului. Nu o să facă Biserica, la Centenar, autostrăzi și spitale sau școli”, a mai spus preotul.
Întrebat de ce politicienii au alocat bani din bugetul statului pentru această construcție, Visarion Alexa a evitat să răspundă.
„Întrebați politicienii. Biserica și-a făcut treaba. Dacă celelalte puteri decizionale nu au înțeles de ce are nevoie România la 100 de ani de existență modernă, atunci trebuie să vă redirecționați întrebarea acolo unde primiți un răspuns avizat”, a completat prelatul.
Visarion Alexa a amintit că proiectul Catedralei Naționale este de 140 de ani: „Carol I a dorit să facă această catedrală. Banii au fost întotdeauna au fost, a stabilit o sumă, însă forțele politice din România anilor de acum 140 de ani au fost ostile acestei idei. Banii au fost cheltuiți, s-a făcut Teatrul Național din București, s-au făcut spitale, autostrăzi, din banii catedralei acum 140 de ani.”
El a adăugat că „întotdeauna a existat o opoziție”, dar că în această perioadă „a fost posibilă în timpul Patriarhului Daniel pentru că România a realizat că este un act important, nu doar o dorință a Bisericii, este un testament lăsat de regii României, de Mihai Eminescu, de mari oameni de cultură. Aveam datoria să-l împlinim”.
„Cine contestă catedrala e un om care nu-și cunoaște istoria. Și-ar da seama că am avut un testament important. O parte a fost realizată de Biserică. Restul, împlinirea unei Românii moderne, nu cred că românul va avea pretenția ca Biserica să acopere toate nevoile unei Românii moderne”, a precizat preotul Visarion Alexa.