Premieră în România. Pompierii vor avea două nave pe care le vor folosi pentru a salva vieți pe mare. Ambarcațiunile sunt construite la Șantierul Naval din Galați și costă peste 40 de milioane de euro. Cu ele, salvatorii români vor putea merge în misiuni și în Marea Mediterană. O echipă Digi24 a filmat în exclusivitate noile nave.
România intră în liga salvatorilor pe mare cu două nave-mamut, care vor putea interveni contra cronometru în cele mai dificile operațiuni. De la oameni dispăruți pe mare, la bărci aflate în derivă și incendii la platformele petroliere din larg.
Cele doua nave ale pompierilor au costat peste patruzeci de milioane de euro. Este una dintre cele mai mari achiziții ale ISU. În teorie, nava poate să adăpostească 50 de victime, însă în cazul în care este nevoie, toată această punte poate să fie plină cu oameni, în așa fel încât numărul persoanelor salvate să crească la 100.
Coloșii salvatori de pe mare au 51 de metri lungime și 10 metri lățime. Înaintează cu 40 de kilometri pe oră, cu ajutorul celor patru motoare, care au 6.000 de cai putere. Practic, pot interveni rapid în situații de urgență.
Navele pompierilor români vor putea să ajungă la o distanță de 1.000 de kilometri. Asta înseamnă ca militarii noștri vor putea să ajute țările care au nevoie. Un exemplu ar fi Grecia, care se confruntă cu foarte multe cazuri de migranți pierduți pe mare.
Pompierii primesc navele de salvare într-o perioadă în care frontierele Uniunii Europene sunt forțate cum n-au fost vreodată. Anul trecut, Europa s-a confruntat cu cel mai mare val de migranți. Marea a fost calea aleasă de acești oameni spre mirajul vestului, dar și locul care a înghițit mii de suflete.
Valentin Chiosea - manager de proiect: Aparatura ne permite în primul rând să găsim oamenii în apă. Avem radare pentru bărci sau plute, dar și camere video care pot să vadă în condiții dificile, precum noaptea sau pe furtună.
Navele vor interveni și pentru stingerea incendiilor pe mare, cu aparatură performată.
Valentin Chiosea - manager de proiect: A doua navă care va fi lansată trei săptămâni mai târziu are un braț telescopic care ne permite să stropim de sus cu o capacitate de 300 metri cubi pe oră.
Uriașele ambarcațiuni sunt dotate și cu spitale mobile.
Navele Inspectoratului pentru situații de urgență vor deveni operaționale până la finalul anului.
Editor : I.C