Pot oamenii care au stat în carantină și izolare să dea statul în judecată? Răspunsul lui Augustin Zegrean

Data actualizării: Data publicării:
Zegrean

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a explicat joi seară la Digi24 decizia CCR cu privire la Hotărârea privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. Judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională.

„Faptul că această carantină și izolare a fost impusă prin ordin al ministrului sănătății și nu prin lege. Orice restricție a drepturilor fundamentale, spune Constituția, se poate lua numai prin lege. Ăsta este motivul pentru care Curtea a spus astăzi ce-a spus. În interiorul stării de urgență lucrurile stau altfel. Starea de urgență este prevăzută în Constituție, procedura instituirii este și a prevăzută. Starea aceasta de alertă nu prea are legătură cu nicio Constituția, ea a fost inventată... ei spun acolo că starea de alertă se instituie de Guvern și se duc cu hotărârea la Parlament. Au făcut o paralelă cu ce se întâmplă când președintele instituie starea de urgență, dar aceea este prevăzută în Constituție, ori starea de alertă nu este prevăzută. A fost inventată pe parcurs, nu știu de ce și pentru ce”, a spus Augustin Zegrean, la Digi24.

„Puteau să prelungească starea de urgență cât era necesar, puteau să ridice restricțiile și în cadrul stării de urgență, putea fi o stare de urgență mai îndulcită. Legea aceasta, 55, care a fost dată pentru aplicarea stării de alertă a fost declarată neconstituțională numai faptul că Guvernul trebuia să meargă cu hotărârea la Parlament să i-o aprobe este aspectul de neconstituționalitate, pentru că România s-a tot îndoit separația puterilor. Constituția prevede ce acte emite fiecare, dar nu poate Parlamentul să modifice, să abroge sau să aprobe hotărârile Guvernului, pentru că intrăm în conflict juridic de natură constituțională”, a adăugat fostul președinte al CCR.

El a precizat că nici în starea de urgență carantina și izolarea nu puteau fi prevăzute prin ordin de ministru: „Articolul 53 din Constituție spune că drepturile și libertățile pot fi limitate numai prin lege”.

„Am explicat cum ar trebui făcut lucrul ăsta, dar cine să asculte? Dacă voia să meargă mai departe cu starea aceasta de alertă, Parlamentul trebuia acolo în lege să scrie ce măsuri se iau și erau lucrurile clare, dar nu s-au scris”. 

Augustin Zegrean i-a sfătuit pe oameni să respecte în continuare legislația în vigoare, deoarece ea se bucură de prezumția de constituționalitate până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

„Oamenii să nu plece de astăzi din carantină și izolare, pentru că o să-i oprească poliția și o să-i ducă înapoi. Și o să plătească și amenzi. Decizia CCR dispune doar pentru viitor, chiar dacă aceste ordine ale ministrului Sănătății au fost acum declarate neconstituționale. E timp suficient ca Parlamentul să rezolve această problemă prin lege și să nu ajungem iar într-o situație în care trei zile nu mai știm ce să facem”, a completat el.

Fostul președinte al CCR a precizat că oamenii care au fost în carantină și izolare nu pot să se îndrepte în justiție împotriva celor care au decis aceste măsuri.

„Nu, pentru că măsurile au fost luate de ministrul sănătății în baza unei legi din 2006, care azi a fost declarată neconstituțională, pentru că dădea posibilitatea ministrului să emită aceste ordine. Câtă vreme o lege nu e declarată neconstituțională se bucură de prezumția de constituționalitate”, a declarat Augustin Zegrean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri