Exclusiv Poștașii vor „propovădui” transformarea digitală. Burduja: Îi vor învăța pe români să acceseze ghișeul.ro

Data actualizării: Data publicării:
postasro
Poștașii vor merge din casă în casă și vor educa populația fără cultură digitală cum să plătească taxele online

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat la Interviurile Digi24.ro, că împreună cu Poșta Română, va fi derulată o campanie de educare digitală în mediul rural. Poștașii vor fi dotați cu dispozitive inteligente și îi vor învăța pe românii din medii defavorizate să acceseze ghiseul.ro pentru a-și plăti taxele și impozitele. De asemenea, potrivit ministrului, la țară vor veni experți de la Banca Mondială care vor forma 1000 de traineri care la rândul lor vor educa locuitorii de la sate să acceseze serviciile digitale. 

”28 la sută dintre români au competențe digitale de bază, trei sferturi nu le au, suntem pe ultimul loc din EU. Degeaba ai servicii digitale de înaltă calitate, dacă nu ai o populație care știe să le acceseze. Asta vedem în Republica Moldova, cam 10% dintre cetățeni reușesc să acceseze serviciile digitale, sunt peste 200 de servicii acolo. Am gândit mai multe servicii în acest sens. Din PNRR avem 36 de milioane de euro, apel lansat, și acum Consiliile Județene vin cu proiecte pentru digitalizarea bibliotecilor rurale”, a spus Burduja.

Reporter: Ce înseamnă digitalizarea bibliotecilor rurale?

Sebastian Burduja: Peste 1000 de biblioteci din mediul rural vor fi echipate cu imprimantă, calculator sau chiar imprimantă 3D, depide de ce proiect depun. Acolo vor avea loc formări. Obiectivul asumat în PNRR este de 100.000 de români care să obțină competențe digitale de bază, formați în aceste biblioteci. Vorbim de mediul rural, de comunități marginalizate. Avem deja semnat acordul cu Banca Mondială pentru a genera o curriculă, pentru a implica experți internaționali și pentru a implementa aceste formări în orizontul 2026

Ministrul a mai adăugat că eficiența acestor cursuri va fi garantată de faptul că formatorii vor fi chiar experții Băncii Mondiale care vor forma formatori dintr-o mie de sate din România. Acesta a mai adăugat că în digitalizarea României vor fi implicate și companiile mari din mediul privat.
Burduja a vorbit și despre implicare Poștei Române în procesul de învățare a populației din mediul rural.

Sebastian Burduja: Am ajuns ca Poșta Română să achiziționeze 7000 de device-uri inteligente, să-și doteze poștașii și aceștia să meargă la fiecare om în parte, la fiecare cetățean și să-l ajute să beneficieze de fonduri pentru plata facturilor la utilități. Dar nu doar asta, ei vor avea ca temă și să propăvăduiască transformarea digitală și să-i pregătească pe acei români să acceseze ghișeul.ro, să-i învețe să-și plăteasă taxele și impozitele locale.

Reporter: Vom avea „martorii digitalizării” în Poșta Română?

Sebastian Burduja: Poșta Română are o mare calitate, ajunge la fiecare român.

Reporter: Poștașul va învăța românii cum să acceseze fonduri?

Sebastian Burduja: Poștașul va învăța românii cum să platească taxele, cum să acceseze ghișeul.ro. Va face această operațiune cu ei. Vom vedea cum va funcționa.

Reporter: Când se va întâmpla asta, sunt și poștași care au nevoie să învețe?

Sebastian Burduja: Poșta Română este în dialog cu marile companii ca să-i formeze pe poștași. Sunt 9000 de poștași, 2000 au deja astfel de dispozitive. Acum se mai cumpără 7000 și începând cu 1 martie, ei vor fi în teren și vor face această muncă. Nu se va face de azi pe mâine, vreau ca toată lumea să fie cu așteptările obiective, dar începem.

Întrebat despre cum se va întâmpla exact procesul, ministrul a adăugat: ”Poștașii au un fel de tabletă, accesează ghișeul.ro și arată care sunt pașii care pot fi parcurși. Ceea ce este important, din experiența noastră și din experiența altor state, în momentul în care un cetățean învață, transmite mai departe și nu se mai întoarce niciodată la ghișeu”.

Oficialul a ținut să puncteze că aceste demersuri ”sunt necesare pentru a reduce discrepanțele și a oferi șanse egale: ”Este un demers pentru a elimina inechitățile apărute atunci când adopți tehnologiile digitale”.

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri