Viorica Dăncilă vrea să câştige bunăvoinţa românilor din diaspora şi anunţă măsurile pentru votul la prezidenţiale

Data actualizării: Data publicării:
ED_ogn_1937 alegeri vot stampila inquam photos octav ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Premierul demis Viorica Dăncilă a anunţat, la Palatul Victoria, că pe agenda şedinţei de guvern de luni există o informare cu privire la măsurile luate pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale. Ea a susţinut că Guvernul are în vedere creşterea numărului de secţii de votare din străinătate la 835.

"Am luat toate măsurile pentru pregătirea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor prezidenţiale, astfel încât să asigurăm dreptul la vot tuturor cetăţenilor români, atât în ţară, cât şi în afara graniţelor ţării.

Pentru exercitarea votului, românii din diaspora au la dispoziţie trei zile.

În plus, avem în vedere creşterea numărului secţiilor de votare la 835, aproape dublu faţă de alegerile europarlamentare din luna mai.

Sunt informată în permanenţă în legătură cu pregătirea procesului electoral. Inclusiv azi pe agendă avem o informare cu privire la măsurile luate pentru buna desfăşurare a scrutinului prezidenţial. Toate acestea, în condiţiile în care încă nu avem desemnat un ministru interimar la Ministerul Afacerilor Interne", a declarat Dăncilă înaintea şedinţei de guvern.

MAE: Cele mai multe secții de vot sunt în Spania, Italia, Germania și Marea Britanie

Ministerul de Externe a publicat săptămâna trecută lista și o hartă interactivă pentru cele 835 de secții de votare pe care le organizează în străinătate la alegerile prezidențiale, listă aprobată de AEP. Printre țările cu cele mai multe secții de vot se numără Spania, Italia, Germania și Marea Britanie.

Astfel, Ministerul de Externe va organiza 835 de secții de vot în Diaspora pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

Lista și harta interactivă pot fi consultate pe site-ul oficial al Ministerului www.mae.ro.

MAE a precizat care sunt țările cu cele mai multe secții de votare, printre care: Spania (143, față de 50 organizate la alegerile europarlamentare), Italia (142, față de 76 organizate la alegerile europarlamentare), Germania (80, față de 25 organizate la alegerile europarlamentare), Marea Britanie (72, față de 29 organizate la alegerile europarlamentare), Franța (50, față de 17 organizate la alegerile europarlamentare), SUA (38, față de 31 organizate la alegerile europarlamentare), Republica Moldova (37, față de 36 organizate la alegerile europarlamentare), Olanda (25, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Belgia (23, față de 8 organizate la alegerile europarlamentare), Irlanda (16, față de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Danemarca (12, față de 7 organizate la alegerile europarlamentare), Austria (17, față de 9 organizate la alegerile europarlamentare), Grecia (11, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Portugalia (9, față de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Elveția (8, față de 4 organizate la alegerile europarlamentare).

În țările din spațiul Uniunii Europene vor fi organizate 639 de secții de votare.

Totodată, MAE susține că, pe lângă secțiile de votare organizate, în mod tradițional, în teatrele de operațiuni din Afganistan, va fi organizată, în premieră, o secție de votare și în Mali, pentru a permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operațiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali să își exercite dreptul de vot.

MAE reaminteşte că la alegerile prezidenţiale din anul 2014 au fost organizate în străinătate 294 de secţii de votare, la alegerile parlamentare din anul 2016 - 417 de secţii de votare, iar la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai au fost organizate 441 de secţii de votare.

Procesul de votare în străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile: 8, 9 şi 10 noiembrie, pentru primul tur de scrutin şi 22, 23 şi 24 noiembrie, pentru al doilea tur de scrutin.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri