La 12 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană şi cu doar câteva luni înainte de alegerile europarlamentare, facem bilanţul. Am avut, până acum, trei runde de alegeri pentru Bruxelles şi 100 de europarlamentari. Unii dintre ei şi-au făcut o carieră din politica europeană, alţii au venit, au văzut şi au plecat.
Dintre toate legislaturile, precedenta a fost de departe cea mai pestriţă. Au evoluat pe scenă, în plenurile reunite de la Bruxelles şi Strasbourg, Elena Băsescu, George Becali şi Corneliu Vadim Tudor. Nici în prezent nu am rămas neremarcaţi. Unii dintre europarlamentarii noştri şi-au făcut o carieră din a se răţoi la liderii celorlalte state.
Elena Băsescu, fiica preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, a făcut mari eforturi pentru a vorbi în public. Cum oratoria nu era punctul său forte, a preferat de cele mai multe ori să-şi citească opinia de pe hârtie. Numai că şi aşa a întâmpinat reale dificultăţi.
Elena Basescu, fost europarlamentar: Nou formata majoritate socialistă din Parlamentul României condamnă... îîîî... condamnă practicile... îîî... din Parlamentul României continuă practicile condamnate de Comisia Europeană în raporartele MCV.
Elena Basescu: Domnule preşedinte, tinerele femei sunt discriminate oricum de către colegii lor aflaţi la sfârşitul carierei în momentul în care li se pretinde o activitate profesională anterioară vastă, lucru imposibil din simplul motiv că, fiind atât de tinere, nu au avut când să dobândească această experienţă.
Corneliu Vadim Tudor a avut o temă predilectă. Fraudarea alegerilor din România. A tuturor alegerilor, dar mai ales a celor la care a participat el.
Corneliu Vadim Tudor, fost europarlamentar: De atunci şi până acum au avut loc alegeri parlamentare în ţara mea, România, care au fost şi ele furate. La 25 mai 2014 vor fi şi alegeri pentru parlamentul european. Nu am nicio îndoială că şi acestea vor fi furate. În România, toate alegerile sunt furate. Aveţi încredere când vă spun. Eu am fost unul dintre candidaţii în turul doi la preşedinţie în anul 2000, însă mafia a inversat rezultatele.
George Becali a avut câteva discursuri, mai ales la începutul legislaturii, după care a lăsat-o mai moale. A demonstrat însă că este interesat de domenii din cele mai diverse: de la fotbal, evident, până la agricultură.
George Becali, fost europarlamentar: Domnule preşedinte, mă număr printre deputaţii care cred că agricultura este o soluţie şi nu doar o cauză a schimbărilor clima... climat... climei. Cred că este una dintre victime pentru că seceta ne afectează pe toţi, dar mai ales pe agricultori.
George Becali: Aş vrea să vă spun că în Tratatul de la Lisabona nu se specifică nimic despre sport şi, în special, despre fotbal, fotbalul find o activitate... ăăă... care influenţează... ăăăă... foarte mult social şi cultural.
Actuala garnitură de europarlamentari s-a remarcat prin discursul certăreţ la adresa europenilor.
Maria Grapini, europarlamentar: Domnule preşedinte Macron, sunteţi pro european. Sunt şi eu pro europeană, aici, în spatele dumneavostră, aici... (face cu mâna). Nu credeţi că declaraţiile dumneavoastră legate de faptul că Franţa şi Germania trebuie să fie nucleul dur şi să conducă şi această aroganţă de a fi o putere peste celelalte state nu duce la euroscepticism?
Laurențiu Rebega, europarlamentar: Aş vrea să îi răspund doamnei Keller care în plenul Parlamentului European îndeamnă lumea la demonstraţii de stradă, îndeamnă lumea din parlamentul european să dărâme guverne alese democratic. Şi vorbim de democraţie. Dragi colegi, democraţia e respectarea votului. În România, perspectiva aderării la spaţiul Schengen a devenit un fel de discuţie despre sexul îngerilor, domnule preşedinte, domnilor colegi, adică pe cât de savantă, pe atât de inutilă.
Alegerile europarlamentare de anul acesta vor avea loc în mai.