La summit vor participa 53 de state, dar NU şi Rusia, care boicotează aceste discuţii.
Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au ajuns ieri în Statele Unite. Ei au fost întâmpinați la aeroport de ambasadorul României la Washington, George Maior, și de ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.
Summitul de la Washington este dedicat prevenirii terorismului nuclear prin întărirea arhitecturii globale în domeniul securităţii nucleare, a precizat, miercuri, președintele Klaus Iohannis înainte de a pleca spre Washington.
„Vreau ca mesajul României să se audă ferm de la Washington. România se află în prima linie a statelor care își îndeplinesc pe deplin angajamentele în domeniul securităţii nucleare, având un program nuclear clar și o conduită responsabilă. Am considerat că reprezentarea României la cel mai înalt nivel la acest Summit este esențială și în acord cu rolul pe care țara noastră și l-a asumat în materie de securitate și cu participarea noastră la eforturile internaționale și acțiunile comune în acest domeniu”, a explicat șeful statului.
Evenimentul de la Washington este al patrulea dintr-un proces mai amplu, lansat în 2010 de către președintele Barack Obama. Actuala reuniune își propune să analizeze ceea ce s-a realizat în ultimii șase ani şi care sunt pașii de urmat în continuare.
„Pentru România, participarea la Summitul de la Washington reprezintă o chestiune de prestigiu, de consecvenţă şi de influenţă”, a spus președintele Iohannis. România, a arătat șeful statului, „reconfirmă faptul că este un membru activ şi responsabil al grupului restrâns al statelor cu capacităţi nucleare relevante, posesoare ale întregului ciclu al combustibilului nuclear şi ferm angajate în promovarea arhitecturii globale de securitate nucleară şi de combatere a terorismului nuclear”.