„Este o încercare penibilă de atac de campanie. Nu voi face declarații legate de religie în campania electorală. România este un stat laic și nu întâmplător în Constituție au apărut articole precum cel legat de egalitatea în drepturi indiferent de religie, indiferent de etnie. Ar fi păcat dacă ar veni niște tineri politicieni care n-au citit aceste rânduri și să considere că 'ce dacă scrie, putem declara orice că e campanie electorală'”, a declarat Klaus Iohannis.
În discursul de lansare a candidaturii la prezidenţiale, Victor Ponta a spus că este ortodox, la fel ca majoritatea românilor. Declaraţia premierul vine în contextul în care Klaus Iohannis, potenţialul său candidat, este protestant.
Biserica se delimitează de scandalul politic
În disputa electorală pe tema ortodoxiei intervine şi Biserica. Le cere politicienilor să nu mai amestece religia în confruntările lor politice. Biserica Ortodoxă mai ţine să precizeze şi că nu susţine pe acuns niciun partid, aşa cum au acuzat politicieni care nu s-ar afla în „tabăra presupus privilegiată”.
„Indiferent de doctrina politică, originea etnică, credința sau convingerile religioase ale candidaților în alegeri, clerului ortodox român îi este interzis să desfășoare activități cu caracter partinic în comunitățile de credincioși pe care le păstorește. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod și dezaprobată de credincioși”, se arată într-un comunicat al BOR.