„Toleranţa noastră faţă de fapte de corupţie trebuie să fie zero. Şi atitudinile şi acţiunile noastre”, spunea Victor Ponta în decembrie 2014.
După ce a pierdut alegerile prezidenţiale, Victor Ponta a promis o curăţare a partidului. Primul pas a fost modificarea Statutului. Acolo scrie acum clar că oricine are probleme cu justiţia face un pas înapoi şi în partid, şi din funcţiile publice.
„Dacă se face un dosar în care, faţă de mine, se începe urmărirea penală, n-am cum să rămân în funcţia de prim-ministru, să stau în fiecare dimineaţă să dau explicaţii cum e cu dosarul, cum nu e cu dosarul”, afirma Victor Ponta în martie 2015, la un post de televizune.
Urmărirea penală a început, dar Victor Ponta este încă în fruntea Guvernului. Singurul pas înapoi pe care l-a făcut, la mai bine de o lună de la începerea anchetei, a fost să se retragă, temporar, de la şefia PSD.
În schimb, mulţi dintre colegii săi au fost obligaţi să renunţe la posturile de conducere din partid sau din Guvern. Prietenul său, Dan Şova, aflat sub control judiciar în dosarul Turceni-Rovinari, s-a retras din funcţia de vicepreşedinte al PSD. Senatorul Şova şi premierul Ponta sunt cercetaţi în acelaşi dosar.
Fostul preşedinte executiv al PSD Liviu Dragnea a primit o condamnare la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului din 2012. A renunţat la funcţia de preşedinte executiv, dar a obţinut o alta „onorifică”, de coordonator politic. În schimb, cu funcţia din Guvern nu a putut rămâne.
„Mă consider nevinovat. I-am prezentat primului ministru demisia din funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, spunea Liviu Dragnea imediat după condamnare.
O decizie similară a luat anul acesta şi Darius Vâlcov, fostul ministru de Finanţe. DNA l-a acuzat că ar fi intervenit pentru a da cu dedicaţie nişte contracte publice, pe vremea când era primar al Slatinei.
„Vineri seara l-am anunţat pe domnul premier de demisia mea, tocmai pentru a nu exista o imagine neplăcută asupra Guvernului şi a României”, declara Darius Vâlcov în martie 2015.
Darius Vâlcov se află acum în arest la domiciliu.
Ofensiva DNA şi-a pus amprenta asupra PSD şi la nivel local. Pe lista baronilor locali social-democraţi cu probleme cu legea se află şi preşedinţii de consilii judeţene din Mehedinţi ori Brăila. Iar la Constanţa, vechea conducere a plecat cu totul. Anchetaţi de DNA, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu s-au retras definitiv din PSD.