Vasilcoiu (Ministerul Muncii): Salariul minim o să îl mărim după negocieri cu sindicatele şi patronatele

Data actualizării: Data publicării:
bani-lei-inquam-ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Salariul minim va fi mărit din nou, după negocieri cu sindicatele şi patronatele, iar România susţine instituirea salariului minim la nivel european, afirmă Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Aceste precizări vin în contextul protestului organizat de comunitatea Declic, începând cu ora 10:00, la Ministerul Muncii, unde mai mulţi toboşari bat toba sub geamul ministrului Marius Budăi, cu mesajul „Creşteţi salariul minim la un nivel decent, nu cu praful de pe tobă!”.

„I-a apucat pe USR-işti şi falangele lor ONG-iste grija de salariul minim. Cât au fost la guvernare l-au mărit puţin spre deloc! Ba chiar au transmis instituţiilor europene că se opun introducerii salariului minim la nivel european! Cât a guvernat PSD a fost mărit mereu salariul minim, iar de când am revenit la guvernare am transmis autorităţilor UE că susţinem instituirea salariului minim la nivel european!”, a scris Vasilcoiu marţi, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că „reziştii” au fost invitaţi la întâlniri cu ministrul Muncii acum două săptămâni şi săptămâna trecută, însă aceştia au refuzat.

Vasilcoiu a menţionat că marţi ministrul Muncii, Marius Budăi, nu se află în Bucureşti, iar el are întâlniri pe alte teme la Guvern.

„Salariul minim o să îl mărim, din nou, tot noi, după negocieri cu sindicatele şi patronatele”, a punctat Cristian Vasilcoiu.

Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns marți noapte la un acord politic pentru stabilirea unui cadru european al salariului minim prin care să fie asigurate salarii minime statutare adecvate.

Parlamentul European va vota noile reguli de stabilire a salariilor minime din UE

Parlamentul European a anunțat că eurodeputații sunt pregătiți să aprobe noile reguli pentru a asigura că salariile minime oferă un standard al traiului decent în UE.

Ca urmare a propunerii de îmbunătățire a caracterului adecvat al salariilor minime, negociatorii Parlamentului și cei ai Consiliului au ajuns la un acord în iunie. Europarlamentarii vor vota noile reguli în septembrie în timpul sesiunii plenare care va avea loc la Strasbourg.

Europarlamentarii se așteaptă ca noile reguli să ghideze țările UE în a avea o creștere reală a salariului precum și să evite competiția la costurile de muncă în piața unică. Pe lângă aceasta, ei se așteaptă ca regulile să ajute la reducerea discrepanței privind plata între sexe, aproape 60% dintre salariații din UE fiind femei, scrie SchengenVisaInfo.com.

Anterior în iunie, Consiliul a explicat că statele membre UE cu salarii minime statutare trebuie să stabilească un cadru de lucru care va ajuta la setarea și actualizarea salariilor minime pe baza unor criterii clare.

Țările UE pot folosi un coș național de bunuri și servicii la prețuri reale ca instrument de stabilirea a salariului minim.

Statele pot compara salariul minim cu volume de referință care sunt deseori folosite la nivel internațional, precum 60% din media salariului brut sau 50% din salariul mediu brut.

Pe lângă aceasta, pentru a putea stabili cât reprezintă, statele UE pot compara salariul minim net cu pragul sărăciei precum și puterea de cumpărare a salariilor minime.

Odată ce țările UE aprobă noile reguli, Parlamentul notează că vor trebui să-și actualizeze salariile minime statutare cel puțin o dată la doi ani, să promoveze negocierea colectivă asupra stabilirea salariului și să se asigure că lucrătorii au acces la contestarea rezoluției și dreptul de a redresa, printre altele.

Mai mult decât atât, Parlamentul a subliniat că fiecare stat UE va stabili nivelul salariului minim bazându-se pe condiții socio-economice, niveluri ale productivității, puterea de cumpărare și nivelurile naționale. Asta înseamnă că fiecare țara va avea un salariu minim diferit.

Momentan, salariile minime din UE variază mult, de la 332 de euro în Bulgaria la 2.256 de euro în Luxemburg. Printre principalii factori pentru discrepanțele dintre state este diferența costului de trai.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
volkswagen shutterstock_1154271856
Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...