„Complexitatea Programului de guvernare, dar şi multitudinea de măsuri şi acţiuni întreprinse fac necesară evaluarea stadiului de îndeplinire a prevederilor Programului de guvernare, într-un mod comprehensiv şi interdependent, care să pună în evidenţă toate acţiunile întreprinse pe fiecare domeniu în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate prin Programul de guvernare. (...) Multe din angajamentele asumate au însemnat şi înseamnă evaluări şi analize laborioase de impact, investigare profesionistă a soluţiilor de implementare, un amplu demers de informare cu privire la experienţele internaţionale, proiectarea şi reglementarea soluţiilor alese dar şi a mecanismelor instituţionale şi organizaţionale de trasnspunere în practică a angajamentelor ”, se argumentează în textul memorandumului pregătit pentru miercuri.
Raportul privind activitatea Guvernului pe 2018 va fi realizat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, sub coordonarea, atenție, a consilierului de stat pe probleme economice al premierului. Adică, a lui Darius Vâlcov.
Calendarul propus:
- Până la data de 1 februarie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va transmite fiecărui minister evaluările parţiale pe fiecare domeniu din Programul de guvernare, pe baza situaţiei prezentate de acestea pe parcursul lunii octombrie 2018.
- Până la data de 15 februarie, fiecare instituţie care are responsabilităţi sau contribuţii la îndeplinirea angajamentelor din Programul de guvernare va transmite pe e-mail la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză propunerea acestora pentru forma finală a capitolului, cu includerea tuturor realizărilor din anul 2018.
- Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va prezenta în Guvern Raportul însoţit de un memorandum care să evidenţieze, în sinteză, realizările din 2018.
Raportul va fi structurat, „având în vedere realizările deosebite din domeniile prioritare” astfel: principalele rezultate economico-sociale; modul de realizare a celor 115 acţiuni prioritare; investiţii publice şi investiţii în parteneriat public-privat; programe guvernamentale şi scheme de ajutor de stat; politica fiscal bugetară; absorbţia fondurilor europene.
La final, după ce raportul va fi aprobat de Guvern, el va fi publicat în 500 de exemplare, „care să fie distribuite instituţiilor din administraţia publică centrală şi locală”. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.