Liderul social-democrat consideră că demisia lui Dan Voiculescu nu are niciun efect la nivel de imagine asupra USL și că a fost o decizie personală a președintelui de onoare al Partidului Conservator, pentru care nu era nevoie de acordul copreședinților Uniunii.
La scurt timp după ce a depus jurământul de senator, Dan Voiculescu a demisionat azi iar din camera superioară a Parlamentului. El a motivat că vrea să renunțe la imunitate, pentru ca justiția să-și poată urma cursul.
„Asupra imaginii USL, nu, nu cred. Epopeea nu doar judiciară a domnului Voiculescu e foarte bine cunoscută și până la urmă, vă dați seama că nu era nevoie de acordul meu sau al lui Crin Antonescu ca domnul Dan Voiculescu să demisioneze. Probabil că prin această demisie, se va judeca la o altă instanță, conform competenței, după persoană”, a declarat Victor Ponta la Digi24.
Premierul a subliniat că regretă faptul că s-a pronunțat asupra unei decizii a instanței de a muta dosarul lui Dan Voiculescu. Victor Ponta spunea, înainte ca Dan Voiculescu să depună jurământul de senator, că Tribunalul București nu trebuia să trimită dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu este acuzat că a păgubit statul cu peste 60 de milioane de euro prin privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, la instanța supremă.
„Eu m-am uitat cu ochiul unui jurist şi cred că decizia judecătorului de la tribunal a fost o decizie greşită şi ar trebui CSM, cine se ocupă, să vadă de ce a dat acea decizie. Cât domnul Voiculescu nu e senator, se judecă la instanţa obişnuită, când devine senator, merge la curtea supremă (...) Nu poţi să fii şi senator, şi nesenator”, a declarat premierul într-o emisiune televizată, la începutul lunii.
„Atunci am făcut o observație juridică și am regretat-o, pentru că din poziția de prim ministru nu mai poți să faci observații juridice, dar mă învăț. Și am spus faptul că domnul Voiculescu, din punctul de vedere al legii, nu era senator, până nu depunea jurământul. Judecătorul a trimis de la tribunal la curtea supremă, acum, iată, va fi de la curtea supremă la tribunal. Dar, repet, e o epopee din care orice spun e interpretat invers. Și nu am fost niciodată nici vreun fan al domnului Voiculescu, nici dușman, nu pot să ma arăt acum adversar, dar, până la urmă, e viața domniei sale și nu e o chestie de decizie politică, nu era cazul să îmi ceară mie voie sau domnului Antonescu sau altcuiva”, a declarat Victor Ponta.
„M-am învățat minte și chiar dacă am dreptate, mai bine tac din gură, că, încă, eu mă gțndeam că după alegeri lucrurile se mai detensionează, însă sunt câteva zone unde au rămas la fel de tensionate și la fel de iraționale, din ambele părți, până la urmă”, a conchis Victor Ponta.
În acest context, premierul Victor Ponta a comentat și asupra stării justiției, inclusiv asupra actualul scandal din interiorul sistemului judiciar și a negat implicarea USL în alegerile de la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii.(Mădălina Prundea)
Citiţi şi:Ce crede premierul despre numirea șefilor procurorilor: „Ne aflăm într-un blocaj”
MARI PROIECTE. Ce listă trebuie să-i prezinte Dan Șova premierului până la sfârșitul lui februarie
Adriana Săftoiu: Crin Antonescu copiază foarte mult ceea ce face Traian Băsescu
Victor Ponta: A fost inoculată ideea că justiția din România este mai proastă decât altele
Victor Ponta: Crin Antonescu trebuie să-și construiască profilul de viitor președinte. Nu murim dacă mai stăm un an!