Premierul Viorica Dăncilă a apărat în plenul Parlamentului ordonanţa lăcomiei. Prim-ministrul susţine că prevederile din ordonanţă au în vedere stimularea dezvoltării economice a României. Actul normativ, intrat în vigoare la începutul anului, a fost criticat de mediul de afaceri şi a stârnit inclusiv nemulţumirea ALDE şi UDMR.
Viorica Dăncilă: „Au apărut multe manipulări și românii au dreptul să știe adevărul. Actul normativ conţine un set de măsuri ce au în vedere stimularea dezvoltării economice prin creşterea nivelului de investiţii şi susţinerea proiectului cu beneficii directe pentru cetăţenii. România nu a inventat aceste taxe, ele au fost impuse în mai multe țări.
De ce să nu se bucure şi cetăţenii români de condiţii similare pe care aceleaşi bănci le oferă în ţările lor de origine?. În cazul facturilor la energie, nu vă doriți ca prețurile plătite de consumatorii casnici să fie cele corecte? Deranjează pe cineva că noi gândim românește?”, a transmis premierul de la tribuna Parlamentului.
Premierul a susţinut că aceste măsuri au fost luate în urma unei analize riguroase.
„Aveam această responsabilitate politică şi guvernamentală de a ne îngriji ca cetăţenii să fie principalii beneficiari ai creşterii economice”, a adăugat ea.
Viorica Dăncilă a prezentat măsurile avute în vedere. Ea a spus că, prin acest act, guvernul, pentru prima oară în 30 de ani, stabileşte ca domeniu strategic sectorul construcţiilor, pentru care stabileşte o serie de facilităţi. De asemenea, prin OUG 114 s-a înfiinţat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, despre care Dăncilă a spus că este primul mecanism de acest fel creat după Revoluţie prin care se finanţează investiţiile autorităţilor locale şi ale universităţilor.
Ea a spus că în următoarele zile se vor emite normele metodologice de aplicare astfel încât în cel mai scurt unităţile teritoriale să poată depune proiecte.
Premierul a menţionat şi programul pentru dezvoltarea staţiunilor balneare.
Ea a precizat că a doua componentă a OUG o reprezintă măsurile de îmbunătăţire a activităţii în comunicaţii şi energie. Dăncilă a precizat că în sectorul energetic vor fi protejaţi consumatorii casnici, iar acest mecanism funcţionează în Italia şi în Franţa. În domeniul gazelor, preţul va fi plafonat la 68 de lei pe MW/oră”.