USR cere declasificarea raportului prezentat de Carmen Dan, în 24 de ore
Data actualizării: Data publicării:
USR cere declasificarea raportului prezentat de ministrul de Interne, Carmen Dan, în termen de 24 de ore, spunând că în caz contrar va ataca decizia în instanţă. USR mai spune că ministrul de Interne a fugit de la conferinţa de presă de duminică ca să nu răspundă la întrebările jurnaliştilor, dar va fi obligată să răspundă, marţi, în faţa comisiei de apărare din Parlament.
USR spune că ministrul va trebui să răspundă în faţa comisiei de apărare din Parlament de ce şi-a întrerupt concediul şi a fost la sediul MAI în seara de 10 august, dacă nu a influenţat în niciun fel în intervenţia Jandarmeriei, dacă unităţile teritoriale ale Jandarmeriei se dislocă la ordinul Ministrului de Interne, dacă a dat ordinul pentru deplasarea la Bucureşti a unităţilor din Dolj şi Prahova şi din alte două judeţe., iar dacă da, de ce.
Reprezentanţii USR mai spun că ministrul de Interne trebuie să spună şi dacă a avut în seara de 10 august convorbiri/mesaje în orice formă cu Cazan, Sindile, Paraschiv, dacă s-a întrunit, chiar şi informal, un comitet operativ pentru mitingul din 10 august şi cine a decis clasificarea ca secret de serviciu a raportului şi de ce dacă informaţiile de la serviciile de informaţii erau doar generalităţi.
USR cere declasificarea de urgenţă a raportului prezentat de Carmen Dan, în termen de 24 de ore, spunând că în caz contrar va ataca decizia în instanţă.
Cei care acuză modul în care s-a desfăşurat mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei şi intervenţia în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii trebuie să accepte că acestea au fost determinate de acţiunile violente ale unora dintre protestatari, a susţinut ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ea a prezentat duminică, într-o declaraţie de presă, cronologia protestului din 10 august, când au avut loc incidente violente între protestatari şi forţele de ordine, în urma cărora sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, şi a atras atenţia că protestatarii paşnici au avut de suferit inclusiv din cauza faptului că au fost „reticenţi” în a se delimita de manifestanţii violenţi.
Carmen Dan a prezentat duminică date din raportul privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, din care rezultă că au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut, fiind identificate cinci cazuri de abuzuri împotriva unor persoane care nu erau vioente. Ministrul a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma evenimentelor.