USR acuză PSD-ALDE de măsuri economice „de sorginte bolșevică”
Data publicării:
Uniunea Salvați România acuză coaliția PSD-ALDE de „incompetență crasă” în legătură cu politica fiscală și că „mint românii”. În plus, formațiunea parlamentară afirmă că Guvernul a provocat „haos” și desființează cifrele prezentate de liderii politici de la PSD și ALDE.
„În doar două săptămâni, guvernul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose a demonstrat, de fapt, a confirmat o incompetență crasă în politica fiscală și a declanșat un război cu mediul de afaceri printr-o atitudine ostilă față de companiile care derulează afaceri în România. După ce a indus haos în fiscalitatea țării, încă din prima zi de guvernare, prin anunțarea unor măsuri fiscale fără precedent, prim-ministrul Mihai Tudose a anunțat astăzi după întâlnirea coaliției de guvernare că renunță la impozitul pe cifra de afaceri, lucru corect și logic, dar păstrează taxa de solidaritate, chiar dacă recunoaște că nu știe nici cât va fi și nici cui se va aplica sau ce impact va avea”, arată USR într-un comunicat de presă.
USR spune despre mutarea de la angajator la angajat, începând de anul viitor, a contribuțiilor sociale datorate, pentru început doar în cazul angajaților cu salariu minim. „Încă o dată, PSD și ALDE mint românii că le vor crește salariul minim la 2000 de lei începând de anul viitor când, de fapt, această majorare ascunde mutarea contribuțiilor sociale la angajat”, subliniază USR.
„Ca să fie foarte clar, taxele de 22,75% pe salariu, pe care erau obligați să le plătească angajatorii, începând de anul viitor le vor plăti angajații. În realitate, românii cu salariu minim, vor primi anul viitor aceiași bani chiar dacă pe hârtie va apărea o majorare cu 22,75%. În același timp, persoanele cu contracte parțiale de muncă vor fi obligate să plătească contribuțiile sociale la nivelul unui salariu minim întreg, ceea ce îi dezavantajează pe cei cu venituri mai mici de un salariu minim, va spori munca le negru și va crește șomajul. În realitate, toate aceste măsuri arată disperarea coaliției de guvernare pentru a găsi mai mulți bani la buget și incompetența guvernelor Dragnea 1 și 2 în creșterea veniturilor bugetare și combaterea evaziunii fiscale”, se mai precizează în comunicat.
„Foarte grav este că întreg discursul economic al noului guvernul Dragnea arată o atitudine retrogradă și ostilă a statului în relația cu cetățenii și contribuabilii săi. Afirmații precum cele făcute astăzi de premierul Tudose prin care spune că va căuta modalități de impozitare suplimentară pentru cei care se cred mai deștepți decât statul sunt dintr-o epocă de sorginte bolșevică pe care o credeam de mult apusă, în care antreprenorul era privit ca dușmanul de clasă. Soluția este reducerea reală a birocrației, respectarea legii și încetarea abuzurilor, nu sancționarea performanței”, declară deputatul Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.
Mai departe, Uniunea Salvați România susține că „statul este în serviciul cetățenilor și contribuabililor săi și nu invers, nu cetățenii și companiile din România trebuie să plătească mai multe taxe pentru ca liderii PSD și ALDE să-și acopere cu promisiuni economice nerealiste interesele personale de imagine din zona penală”.
„Sprijinind pozițiile raționale ale mediului de afaceri din România, USR face din nou apel la coaliția de guvernare să oprească haosul fiscal și economic în care împinge țara și să renunțe la implementarea măsurile fiscale anunțate intempestiv încă din prima zi a noului guvern Dragnea 2, fără studiu de impact și fără vreo dezbatere publică reală. Un regim fiscal neprietenos și impredictibil are consecințe negative pe termen mediu și lung în ceea ce privește atragerea de investiții și dezvoltarea economică și socială a țării”, încheie USR.
Astăzi, premierul Mihai Tudose a precizat că, cel mai probabil, Guvernul va introduce o taxă de solidaritate, destinată persoanelor care au câştiguri mari şi care trebuie să plătească în plus la stat pentru că acesta le-a oferit şansa să se îmbogăţească. El a precizat că se fac simulări în acest moment, nefiind stabilit un prag, şi a susţinut că taxa nu va fi aplicată dacă simulările nu arată că ea va fi sustenabilă.