Ovidiu Donţu, vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Senat, a declarat pentru Mediafax că a depus la secretariatul Comisiei de revizuire a Constituţiei, al cărui membru este, o propunere de modificare a alineatului 1 din articolului 66 din Constituţie, prin care prima sesiune parlamentară să înceapă la 15 ianuarie şi să se încheie la data de 15 iulie, iar cea de-a doua sesiune parlamentară să înceapă la data de 1 septembrie şi să se încheie în 31 decembrie.
"Practic, prin această propunere se micşorează vacanţa parlamentară cu o lună. E o propunere echilibrată pentru că există şi o activitate în teritoriu care este foarte importantă pentru un proces legislativ mai aproape de cetăţean", a adăugat Ovidiu Donţu.
Prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul declara, joi, că vacanţa parlamentară de trei luni trebuie diminuată la o singură lună și că este urgentă adoptarea a trei priorităţi legislative: sistem mixt pentru alegerea Parlamentului şi reducerea importantă a numărului de parlamentari, alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin şi introducerea unor modalităţi moderne de vot pentru exercitarea acestui drept de către românii din diaspora.
Conform articolului 66 din Constituție, "Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie".
În afara sesiunilor ordinare, camerele Parlamentului se pot întruni în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. În cazul sesiunilor extraordinare, autorii solicitării trebuie să comunice înscris punctele pe care doresc să le includă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților sau Senatului.