Un an de la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Totul a fost pregătit în doar patru zile

Data publicării:
basescu antonescu zgonea ponta presidency ro

3 iulie 2012, prima zi a asaltului USL! Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, este revocat din funcţie. Aceeaşi soartă o au şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Roberta Anastase şi Vasile Blaga. În locul lor au fost aleşi Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu. Ultimul se pregătea să preia interimar prima funcție în stat.

Trei zile mai târziu, pe 6 iulie, planul de suspendare era votat de Parlament. Traian Băsescu a venit în plen doar pentru o simplă formalitate. Decizia politică se luase deja. A folosit totuşi prilejul pentru a-i lansa o provocare lui Crin Antonescu, cel care urma să preia, interimar, mandatul de şef al statului.

„Vă las aici o foaie pe care să vă scrieţi de pe acum ce aţi promis: demisia, dacă eu voi câştiga referendumul”, a spus atunci preşedintele Traian Băsescu.

Votul din plen n-a surprins pe nimeni, iar transferul de putere la Cotroceni a fost discret. Crin Antonescu a preluat funcţia, iar Traian Băsescu s-a mutat, cu arme şi bagaje, la sediul de campanie.


Preşedintele a boicotat referendumul

A urmat aproape o lună în care ambele tabere s-au întrecut în tactici de mobilizare a susţinătorilor. Şi s-au întrecut în declaraţii categorice. Crin Antonescu a spus că va renunţa la politică dacă la referendum nu vor veni 9 milioane de români.

29 iulie 2012. Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a ales să boicoteze referendumul. Doar 46,24% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, dintre care peste 87% s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

După anunţarea rezultatelor, USL a contestat numărul total al alegătorilor şi a susţinut că, de fapt, sunt mai puţini români cu drept de vot, iar referendumul ar trebui validat. Scandalul listelor electorale a dus la demisia a doi miniştri, cel al Internelor, Ioan Rus, şi cel al Administraţiei, Victor Paul Dobre, şi la deschiderea unui dosar penal pe numele celui din urmă.

Curtea Constituţională întârzie verdictul în privinţa validării sau a invalidarea referendumului. Iar lucrurile devin tot mai complicate.

Magistraţii CCR au cerut listele permanente, menţionând că au primit date "contradictorii". Trei săptămâni mai târziu, pe 21 august, judecătorii Curţii au invalidat referendumul. Potrivit acestora, referendumul s-a desfăşurat corect, dar nu a fost atins cvorumul legal, adică 50% plus 1 dintre alegători.

După o lună şi jumătate de suspendare, Traian Băsescu a revinit la Palatul Cotroceni, după cea de-a doua tentativă parlamentară de demitere a sa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri