Potrivit acestui document, intitulat "Regiuni mai mici, mai eficiente", instrumentarea reformei administrative din România bazată pe regiuni greşit definite şi pe un sistem instituţional aferent ineficient "ar fi dovada unei grave iresponsabilităţi".
"Transformarea regiunilor de dezvoltare greşit determinate în unităţi administrative şi întărirea unui sistem instituţional neprofesional nu poate îndrepta eşecul politicii de dezvoltare din România ci, din contră, implementarea unei asemenea concepţii ar agrava problemele existente. Vom sprijini o eventuală reformă administrativă doar cu condiţia ca ea să fie precedată de reorganizarea regiunilor actuale de dezvoltare în regiuni mai mici, naturale, cu o coeziune internă reală", se arată în documentul citat.
Citiți și: Șicane între liderii USL la congresul UDMR
V.Ponta, la Congresul UDMR: Îmi pare rău că nu suntem la guvernare împreună, aşa cum ar fi trebuit
Reprezentanţii UDMR au subliniat că resping orice intenţie de a reduce competenţele judeţelor actuale, de a recentraliza la nivel regional instituţiile deconcentrate, funcţionale la nivel judeţean în prezent.
„În opinia noastră, introducerea unui nou nivel administrativ între judeţe şi Guvern, adică constituirea unui nivel administrativ regional, ar extinde birocraţia deja excesivă şi ar încetini integrarea europeană a României", se mai arată în document.
În acest context al discuţiilor despre regionalizare, UDMR consideră necesară constituirea regiunilor de dezvoltare din secuime şi Partium, posibilitate permisă de Uniunea Europeană, "acestea fiind mijloacele supravieţuirii şi dezvoltării comunităţii maghiare din România".
"Orice reorganizare administrativă sau economică din România trebuie să respecte, pe lângă interese economice, considerente istorice şi etnice", se subliniază în documentul adoptat de Congresul UDMR.