Una dintre principalele condiţii pentru ca UDMR să susţină viitorul Guvern ţine de finalizarea autostrăzilor Transilvania Nord şi Sud, proiectul electoral al Uniunii făcând referire şi la necesitatea unei noi constituţii sau introducerea limbii maghiare ca a doua limbă oficială în Ţinutul Secuiesc.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, joi, la Cluj-Napoca, proiectul electoral al UDMR pentru alegerile parlamentare din decembrie. Consolidarea drepturilor comunităţii maghiare, învăţământ de calitate, dezvoltarea infrastructurii şi a mediului rural în Transilvania şi bunăstarea şi siguranţa familiilor sunt cele patru deziderate din proiectul electoral al UDMR, care pune accent pe finalizarea autostrăzilor Sud şi Nord, informează News.ro.
”UDMR este singura formaţiune politică preocupată de construcţia autostrăzilor. Vom susţine activitatea viitorului Guvern cu condiţia finalizării autostrăzilor Transilvania Nord şi Transilvania Sud. Principalul nostru obiectiv este asfaltarea drumurilor din mediul rural şi construirea drumurilor expres. Un alt obiectiv important este ca între două colţuri ale Transilvaniei călătoria cu trenul să dureze cel mult cinci ore şi nu nouă, cum se întâmplă în prezent. Este necesară reabilitarea transportului feroviar, modernizarea trenurilor şi reţelelor de cale ferată. Până în 2018 aceasta înseamnă 345 de kilometri de cale ferată”, a explicat Kelemen Hunor.
Trebuie însă reamintit că spre deosebire de Transilvania, bazin electoral al UDMR, în zona Moldovei nu se găsește început nici măcar un kilometru de autostradă, în condițiile în care regiunea are nevoia mare de investiții străine, condiționate de starea infrastructurii de transport. Focalizarea politicilor guvernamentale pe zona de vest a țării sau Capitală accentuează decalajele de dezvoltare teritorială, cu multiple efecte negative asupra condițiilor de trai, șomajului, sărăciei, violenței, etc.
Preşedintele UDMR a mai spus că se impune începerea discuţiilor despre o nouă constituţie, ”în care să fie incluse acele promisiuni făcute” în Declaraţia de la Alba Iulia din 1918 și că programul electoral al UDMR mai are prevederi legate de introducerea limbii maghiare în Ţinutul Secuiesc ca a doua limbă oficială, ”după modelul din Tirolul de Sud”. UDMR are o propunere de reducerea a pragului de folosire a limbii materne în instituţiile publice, de la 20% la 10%, de eliminare a birocraţiei inutile, printre care s-ar găsi inclusiv instituţia prefectului, şi o autonomie locală mai largă.