Liberalii cheamă partidele la consultări legate de noul Cod Fiscal. UDMR are pregătită poziţia.
„Cred că se poate gândi la o etapizare în ceea ce priveşte reducerea TVA-ului, de la 24 la 22 sau la 21 şi să vedem dacă bugetul rezistă, dacă veniturile nu scad, atunci putem să trecem la etapa a doua a reducerii TVA-ului. Trebuie să vină ori ministrul de Finanţe ori premierul şi trebuie să ne arate cu cifre exacte, cu venituri, cu cheltuieli”, a spus Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.
Decizia UDMR vine după ce liberalii au venit cu un nou scenariu pentru punerea în practică a măsurilor prevăzute de noul Cod Fiscal.
„Scăderea TVA nu merge tot de la 1 ianuarie, poate merge 21% de la 1 ianuarie, 19% - din iulie. Noi vrem analize clare făcute de guvern”, a spus Vasile Blaga, copreşedintele PNL.
Premierul a răspuns pe pagina de Facebook. Victor Ponta l-a parafrazat pe preşedintele american Bill Clinton, pentru a ataca membrii Opoziţiei.
„Restul este doar politica austerității mioape și a demagogiei politice specifice guvernării 2010-2012 și reprezentate azi de "flămânzii" de la PNL/PDL! "It's about economy - peneliștilor și pedelistilor"!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.
Guvernatorul Băncii Naţionale a atras însă atenţia că prevederile din noul Cod Fiscal trebuie bine gândite.
„Poziţia noastră nu se referă la codul fiscal, se referă la acest pachet de măsuri de reducere de taxe şi impozite aglomerate - ca să nu mai folosim termenul „puse la grămadă”, cu toate că şi acesta nu era un cuvânt rău ales - aglomerate într-o perioadă scurtă de timp. Este vorba de dozaj, de măsură. Sunt foarte multe reduceri de impozite, la toate proporţiile sunt mari, nu sunt mici”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Specialiştii în finanţe au fost mai tranşanţi.
„Trebuie să înţelegem că o relaxare mult prea mare a unor taxe poate să se întoarcă împotriva noastră pe termen mediu, nici măcar lung”, a afirmat Gabriel Biriş, avocat şi consultant economic.
Şi fostul premier Emil Boc a transmis un avertisment pentru Guvern.
„Ne putem întoarce la crize precum cele din anul 2009 – 2010. Nu cred că e român care să nu-şi dorească relaxare fiscală, numai că ea trebuie făcuta în dozajul în care să reziste pe termen mediu şi lung şi nu să se întoarcă precum un bumerang”, a spus Emil Boc.
Codul Fiscal va fi reexaminat în Parlament la cererea preşedintelui, într-o sesiune extraordinară între 24 şi 26 august. Până la dezbatere, vor avea loc consultări între partidele politice.