UDMR va participa separat la consultările de marți, cu președintele Klaus Iohannis, privind desemnărea candidatului pentru funcția de premier, în condițiile în care PSD și PNL vor merge împreună la întâlnirea de la Cotroceni.
Potrivit calendarului stabilit de Administrația Prezidențială, Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale vor merge la consultări, marți, de la ora 12:00.
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) va merge la consultări separat, la ora 12:30.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va fi primită la Cotroceni de la ora 13:30.
De altfel, liderii UDMR nu participă nici la şedinţa coaliţiei de guvernare, de luni după-amiază, au declarat, surse politice, potrivit Agerpres.
La şedinţă participă liderii PSD, PNL şi ai minorităţilor naţionale şi se va discuta despre programul de guvernare.
În cursul zilei de luni, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a aflat cu o zi în urmă de şedinţă, dar că nu a mai discutat ulterior despre aceasta.
„Ieri, când ne-am ridicat de la masă, după terminarea discuţiilor la Palatul Victoria, am stabilit că astăzi, la ora 17:00, ne vedem. Acum depinde. Sigur, ştiu de această întâlnire, împreună am stabilit, dar de atunci n-am mai discutat cu domnul Ciolacu”, a afirmat Kelemen Hunor.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a propus ca UDMR să preia în viitorul guvern ministerele Energiei și al Fondurilor Europene și să renunțe la portofoliile care îi revin potrivit protocolului Coaliției, anume Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului.
Președintele UDMR a refuzat această variantă.
„Eu sunt convins că este în interesul țării să continuăm guvernarea împreună, dar nu în orice condiții. (...) În momentul în care va fi desemnat (prim-ministru - n.r.) domnul Ciolacu, va fi responsabilitatea dânsului să formeze un guvern și așteptăm să ne spună ce dorește”, a declarat Kelemen Hunor luni.
El a mai spus că UDMR nu dorește să părăsească guvernarea.
„Nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem fi împinși pe scări. Dar nu plecăm, că nu de aceea am intrat în 2020 în coaliție, ca să plecăm înaintea terminării mandatului”.
La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu își dorește ieșirea UDMR de la guvernare, dar a adăugat că PNL și PSD au majoritate în parlament și fără reprezentanții maghiarilor.
„Există o majoritate la Parlament, chiar dacă ar fi numai PSD şi PNL, dar, după cum bine cunoaşteţi, este şi grupul minorităţilor, care va şi participa astăzi (luni n.r.), la ora 17:00, la definitivarea programului de guvernare”, a spus Ciolacu.
„În acest moment, am intrat într-o altă logică instituţională, respectiv domnul prim-ministru s-a dus să ducă mandatul la preşedintele României, preşedintele României ne va chema la consultări, va exista un prim-ministru desemnat - aici, dacă aveţi întrebări, să le adresaţi preşedintelui României, fiindcă este atributul constituţional al preşedintelui României de a face această desemnare - şi cu certitudine, dacă eu voi fi persoana desemnată ca şi prim-ministru, o să am o întâlnire cu domnul Kelemen Hunor după acea desemnare, împreună cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă”, a adăugat liderul social-democraţilor.
La rândul său, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, după înaintarea demisiei la Palatul Cotroceni, că prima opțiune a liberalilor este să fie respectat protocolul inițial, însă că există și loc de negocieri.
„La nivelul Partidului Naţional Liberal am avut mandat pe opţiunile pe care le cunoaşteţi foarte bine, prima dintre ele fiind aceea de a menţine protocolul sau negocierea până la identificarea unei soluţii, astfel încât să asigurăm majoritatea guvernamentală. În acest moment au loc negocieri, au loc discuţii, au loc evaluări şi în momentul în care ele se vor finaliza vom avea acordul pentru tot ceea ce înseamnă viitoarea construcţie”, a spus Nicolae Ciucă.
Editor : D.R.