Raluca Turcan a spus la Digi24 că declarația premierului de joi, de după discursul președintelui Iohannis, este una „disperată”. Vicepreședintele PNL a afirmat și că Guvernul dă dovadă de „incompetență crasă” pentru că au rămas, din neatenția premierului, fără posibilitatea de a mai face plăți și a da salarii.
Raluca Turcan, vicepreședinte PNL: Declarația premierului Dăncilă este una disperată. În momentul de față, Guvernul actual nu mai are majoritate parlamentară, nu mai are sprijin parlamentar, pentru că este de o crasă incompetență. Au rămas, inclusiv fără capacitatea de a face plăți și a da salarii, pentru că în momentul în care miniștrii au plecat, premierul era preocupat să facă declarații belicoase și nu a cerut delegare de competențe, astfel încât ministerele să poată să funcționeze chiar dacă unii miniștri și-au dat demisia.
Declarațiile premierului sunt politicianiste, încearcă să găsească dușmani imaginați și să răstălmăcească tot felul de declarații, în condițiile în care PNL, până în momentul de față a cerut câteva lucruri foarte corecte - politic și constituțional.
Unu. Să vină în Parlament pentru un vot de încredere, așa cum prevede Constituția, pe restructurarea Guvernului. Este măsura cea mai firească, cea mai decentă și care până la urmă ar tranșa lucrurile.
Doi. În condițiile în care premierul nu vine cu această restructurare, Opoziția va apela la cel mai puternic instrument parlamentar, pentru a opri această disoluție a actualei guvernări - moțiunea de cenzură. Și lucrul acesta se va întâmpla în perioada următoare. Evident că ne gândim foarte bine momentul, astfel încât această moțiune de cenzură chiar să conducă la oprirea acestei guvernări catastrofale.
Trei. Aș vrea să fie clar - ceea ce tot pun în gura PNL-ului, referitor la tăierile de salarii, la gândul rău pus bugetarilor... Sunt niște minciuni. Până în momentul de față, PNL a fost preoupat să creeze bunăstare și echilibru în economia românească și în societate. Din nefericire, au fost o serie de măsuri care au zdruncinat din temelii, pe termen lung, creșterea calității vieții, prin deteriorarea puterii de cumpărare. Și mă refer la Ordonanța 114 care a dus la o explozie a prețurilor pe toate palierele - de la facturile la televizor și telefon, până la gaze, electricitate, energie termică.
De asemenea, în Educație am propus de fiecare dată măsuri alternative și orice majorare salarială să se regăsească în creșterea calității actului educațional și a decenței statutului profesorilor în România.