Utimele dezertări au avut loc chiar săptămâna trecută, când șase senatori şi patru deputaţi UNPR au plecat la PSD fără să stea prea mult pe gânduri.
Printre ei se numără şi senatorul Ioan Purec, care este deja la al treilea partid în mai puţin de patru ani. A fost ales pe listele PPDD, a migrat la UNPR, iar acum a sărit în barca PSD. Explicaţia este simplă: în Parlament, fiecare este liber să facă ce vrea.
„Toată lumea are dreptul la autodeterminare, aşa am judecat la momentul respectiv, aşa mi s-a părut mie că e bine. PPDD, toată lumea ştie că a fost un intermezzo în viaţa fiecărui om politic”, a spus Ioan Purec.
Întrebat ce părere are despre traseismul politic, Ioan Purec a spus că fiecare om încearcă să își găsească echilibrul.
„Nu ştiu cum să răspund la întrebarea asta. Nu este un lucru neapărat bun dar, până la urmă, omul încearcă să-şi găsească un echilibru", a explicat senatorul.
Ca senatorul PSD Ioan Purec sunt alţi peste 120 de parlamentari care şi-au găsit mai greu echilibrul doctrinar şi au trecut de la dreapta la stânga eşicherului politic şi invers. Un exemplu este deputatul PSD Titi Holban. Înainte să devină social democrat, a fost progresist, deşi a intrat în Parlament pe listele PNL.
Analiştii atrag atenţia că migraţia politică a parlamentarilor români nu are la bază opţiuni doctrinare, ci mai degrabă calcule politice personale.
„Îşi dau seama că urmează un final de carieră în Parlament şi atunci îşi caută soluţii de continuitate în alte partide. Calcul simplu, destul de primitiv, evident lipsite de fundamente ideologioce şi de asumare identitară în sens politic, oportunism", a spus analistul politic Bogdan Lefter.
Problema traseismului a ţinut ani de zile agenda partidelor politice. Nicio formaţiune nu a avut, însă, dorinţa reală de a stopa acest fenomen.